Jihočeský policejní mluvčí Jiří Matzner popsal, že obviněný přiběhl do nedaleké chaty a řekl její majitelce o požáru. „ Ta se mu snažila pomoci a také ho ošetřit. Muž jí však zcela bezdůvodně fyzicky napadl. Způsobil jí závažná zranění. Sám pak utekl do okolních lesů. Napadená žena byla převezena do nemocnice. Dle vyjádření lékaře byla bezprostředně ohrožena na životě," doplnil mluvčí.

Policisté zadrželi podezřelého po několika desítkách minut . Hned druhý den ho obvinili ze zvlášť závažného zločinu, za který mu v případě uznání viny hrozí až 18letý pobyt za mřížemi. Zároveň rovnou podali státnímu zástupci návrh na vzetí obviněného 
do vazby. 

Tomu soud nejspíš  vyhoví. „V úvahu také připadá posouzení duševního stavu muže. Nebyl to totiž jeho první incident. V minulých dnech v chatové kolonii vyhrožoval jiné ženě. Policisté jej v rámci prověřování skutku zadrželi, a protože se muž choval podivně, požádali o stanovisko lékaře, zda je nebezpečný sobě nebo svému okolí. Při vyšetření lékařem se nic takového nepotvrdilo a nebyly tak shledány důvody jeho hospitalizace," dodal Jiří Matzner.