V letošním roce na jihu Čech policisté u podobných anonymních ohlášení o uložení nástražného výbušného systému již zasahovali několikrát. Naposledy, jak již Deník informoval, ve středu v budějovickém Globusu. Za pár hodin se policistům podle mluvčí Štěpánky Schwarzové naštěstí podařilo pachatele dopadnout. "Muž z Českobudějovicka použil mobilní telefon, zavolal na linku 158 anonymní oznámení a poté telefon zahodil. Kriminalisté na základě této informace prohledávali okolí nákupního centra a telefon nakonec nalezli na střeše jednoho nedaleko stojícího obchodu," popsala mluvčí. Muž ještě s jednou ženou z Karvinska pak putoval do policejní cely. Vyšlo totiž najevo, že má kromě šíření poplašné zprávy na svědomí i další trestnou činnost. Spolu se zadrženou ženu spáchali minimálně dalších 15 skutků.

Nejméně 600 zákazníků a 300 zaměstnanců obchodního centra muselo být evakuováno, o nasazení mužů zákona a členů dalších složek integrovaného záchranného systému nemluvě.

Českobudějovičtí policisté museli evakuovat přes 500 lidí z obchodního centra v Českém Vrbném kvůli oznámení o uložené bombě.
Budějovičtí policisté dopadli pachatele, který oznámil bombu

V červenci mělo podobný scénář ohlášení uložené bomby v budově krajského soudu.

Po nahlášení nástražného výbušného systému policisté v pondělí dopoledne evakuovali budovu Krajského soudu v Českých Budějovicích.
Z budovy krajského soudu policisté evakuovali lidi. Výbušninu ale nenašli

Evakuace čekala letos také zaměstnance a všechny přítomné v budově Okresního soudu v Jindřichově Hradci v září. Tehdy pachatel zavolal anonymně přímo na soud. Do osmi dní byl muž dopaden.

Uzavřené okolí Okresního soudu v Jindřichově Hradci kvůli ohlášení bomby.
Policisté dopadli muže, který vyhrožoval bombou na hradeckém soudu

V roce 2017 byla ohlášená bomba v objektu okresního soudu na Velkém náměstí v Písku.

Vloni se také o pořádný poprask se postaral muž ze Strakonicka, který zavolal na linku tísňového volání Policie ČR, že v blízkosti boršovského vlakového nádraží je uložena výbušnina.

Podobné případy policisté na jihu Čech řešili i v minulosti. Například před dvěma lety byl v budově krajského soudu uložený balíček. Cílem dalšího rádoby vtipálka byly v roce 2018 také dvě budovy České spořitelny v Jindřichově Hradci a v Dačicích.

Občas se s podobným oznámením setkají i studenti, jako například v roce 2018, kdy způsobil poplach e-mail s výhrůžkou bomby v budově Vysoké školy ekonomické v Praze i v Jindřichově Hradci.

Jsem nakažený koronavirem

Šíření poplašné zprávy se nemusí týkat jen ohlášení bomby. Letos například jeden Jihočech odhalil na facebooku člověka z Ústecka, který o sobě tvrdil, že je nakažený koronavirem. „Prostřednictvím sociální sítě facebook šířil nepravdivou zprávu. I přesto, že je zdráv a nikdy u něho nebyla diagnostikována nákaza COVID-19, ani podezření na jinou nakažlivou nemoc, zveřejnil informaci: Mám Corona a největší zábava je chodit do supermarketů a jazykem lízat pečivo,“ řekla ústecká policejní mluvčí Jana Slámová. Jeho jednání ale nezůstalo bez povšimnutí a brzy se o něm dozvěděla policie.

Koronavirus, ilustrační foto
Poplašnou zprávu o koronaviru odhalil na facebooku Jihočech

Případ se přitom začal vyšetřovat nejprve na jihu Čech. „Naše spolupráce na případu spočívala v tom, že oznámení od občana na linku 158 bylo učiněno tady u nás v Jihočeském kraji. Naši kolegové ztotožnili osobu, o kterou se jedná, a zjistili, že bydlí v Ústeckém kraji, proto celou věc předali a tamní kolegové už případ dotáhli do konce,“ uvedla jihočeská policejní mluvčí Lenka Krausová.

Jelikož se dopustil tohoto jednání v době nouzového stavu na celém území Českém republiky a mohl tak způsobit nebezpečí vážného znepokojení obyvatelstva, jedná se o přitěžující okolnost. Zde trest může vyšplhat na odnětí svobody až na osm let.

Před pěti lety zase dala jedna žena na facebook zprávu, že v Lidéřovicích na Dačicku se objevili migranti a lidem škodí. I ona se ocitla v zájmu policistů.

Ilustrační foto.
Uprchlíci na Dačicku? Podle policie fáma

Některé případy se týkají oznámení i smyšleného násilného trestného činu. Kriminalisté ho prověřují a pak se ukáže, že se takový čin vůbec nestal. Jako například v roce 2016 v Dačicích, kdy se městem začaly šířit zprávy o přepadení a možná i znásilnění dívky a obyvatelé se cítili minimálně znepokojeni, že po městě "běhá" nějaký útočník.

Pouták - šíření poplašných zpráv.Zdroj: Redakce