Mezi odevzdané kuriozity patří třeba ojedinělá a na jihu Čech dosud nikdy neregistrovaná pistole Menta ráže 7,65 milimetru, první revolver Bulldog (kalibr 250) od pražského zbrojaře Švestky z počátku 20. století, salonní flobertka 4 mm se speciální spouští pro ženy nebo 70 gramů plastické trhaviny PL Np 10 (Semtex 10) s rozbuškou Ž se zápalnicí o délce minimálně 30 centimetrů, kterou přinesl začátkem září na služebnu muž z Jindřichohradecka.

Krajský policejní mluvčí Jiří Matzner popsal, že zájemci mohou odevzdávat zbraně či střelivo do úschovy jakémukoliv policejnímu útvaru, který jim zároveň odevzdá příslušné potvrzení.

„Specializované pracoviště zbraň podrobí odbornému zkoumání, abychom vyloučili podezření, že byl s touto zbraní spáchán trestný čin. Pokud je výsledek zkoumání pozitivní, vyzve příslušný odbor držitele, který zbraň odevzdal, 
k podání vysvětlení. Pokud je výsledek negativní, příslušný odbor informuje osobu, která zbraň předala do úschovy 
o tom, že si ve lhůtě do šesti měsíců může požádat o vydání dokladů opravňujících k držení této zbraně," dodal Jiří Matzner.

Pokud lidé povolení nedostanou, mohou naložit se zbraní následujícími způsoby. Buď ji převedou na jiného oprávněného držitele, požádají o povolení ke znehodnocení, zničení nebo výrobě řezu anebo požádají o předání zbraně či střeliva podnikateli v oboru za účelem jejího prodeje nebo úschovy.

Přestože zájem veřejnosti je menší než při poslední akci v roce 2009, policisté každý týden přijmou zhruba pět střelných zbraní. Nejvíce na Hradecku a Budějovicku. Zajímavostí je, že nejoblíbenějším dnem pro odevzdání je zpravidla pondělí. To totiž přicházejí lidé, kteří o víkendu vyklízeli rekreační chalupy.

Majitelé po odevzdání zbraně postupují dvěma způsoby. Buď se jí rovnou vzdají a propadne ve prospěch státu, nebo mohou žádat o její navrácení a zlegalizování. Tuto možnost volí většina lidí, kteří zbraňovou amnestii využijí. Prvním krokem je vždy balistická expertiza, která zjišťuje, zda nebyl s odevzdanou zbraní či střelivem spáchán nějaký trestný čin.

Zkoušky provádějí specialisté z odboru kriminalistických technologií a expertiz jihočeské policie. Jsou pouze dva, Vladimír Hospodářský 
a Oldřich Hořava. Náplní jejich práce je detailní zkoumání pistolí, revolverů, pušek, samopalů i podomácku vyrobených zbraní a střeliva použitých ke spáchání trestných činů, k sebevraždám či pro sběratelské účely.

Než zbraň podrobí zkoumání, trvá to několik měsíců. Majitelé si mezitím mohou požádat třeba 
o vydání zbrojního průkazu příslušné skupiny. Ze zákona na to mají půlroční lhůtu.

Balistik Vladimír Hospodářský našemu Deníku před časem vysvětlil, že nábojnice a střely získané při zkušební střelbě končí v ústřední sbírce balistických stop vedené Kriminalistickým ústavem Praha. „Zde jsou uloženy nábojnice a střely ze závažných, dosud neobjasněných trestných činů v rámci celé republiky. Sbírka se aktualizuje jednou měsíčně a pro zajímavost obsahuje kolem 900 balistických stop z dosud nevyřešených případů, u nichž sehrála podstatnou roli střelná zbraň," upřesnil Vladimír Hospodářský.

Dodal, že vlastní sbírku mají i Jihočeši. Ta pochází 
z méně závažných trestných činů. Třeba pytláctví.