Recidivista Štěpán Horník (32) z Budějovic, který ve druhé polovině 90. let při návratu ze školy brutálně ztloukl kamarádku kamenem do hlavy 
a jen zázrakem ji nezabil (TV Nova tehdy natočila o události reportáž do pořadu Na vlastní oči, pozn. redakce), si loni 
6. prosince kolem jedné hodiny v noci vyhlédl na ulici tehdy 18letou studentku Barboru K. Ta se zrovna vracela 
z mikulášského posezení s kamarádkami.

Státní zástupkyně Dagmar Šimáková při zahájení hlavního líčení zmínila, že obžalovaný tajně sledoval poškozenou k jejímu bydlišti v okolí nemocnice. Když chtěla odemknout, zezadu k ní přiskočil a přiložil jí nůž ke krku. Dívku násilím odtáhl naproti přes ulici, kde ji poprvé znásilnil. Poté ji přinutil jít k němu domů do Hejdukovy ulice. Když procházeli kolem Malše, znásilnil ji podruhé. K dalším dvěma sexuálním atakům pak došlo v bytě, kde držel poškozenou zamčenou ve svém pokoji až do rána.

„Vyhrožoval poškozené, že ji zabije, pokud by někomu řekla, co se stalo. Mimo to využil její nepozornosti a odcizil jí z peněženky 200 korun. Tohoto skutku se dopustil i přes to, že byl nedlouho předtím odsouzen za krádež k podmínečnému trestu odnětí svobody," popsala žalobkyně.

Samotný Štěpán Horník vinu za zvlášť závažný zločin znásilnění a přečin krádeže necítí. Své jednání se snaží omlouvat tím, že oslavoval narozeniny, byl opilý, měl takzvané okno a na přesný průběh událostí se tak nepamatuje. Přestože zpočátku připustil, že minimálně první dva sexuální akty byly ze strany poškozené nedobrovolné, později obrátil a tvrdil, že všechno bylo dobrovolné. Zároveň popřel, že ohrožoval dívku nožem. Stejně tak odmítl, že dívce ukradl peníze. Se zdůvodněním, že toho nemá zapotřebí.

Milionové odškodné

„Chci se jakoby přiznat, ano, měl jsem s ní nedobrovolný sex… Moc si to nepamatuji, vybavuji si akorát první soulož u zídky. Kdyby to bylo nedobrovolné, mohla zařvat nebo něco. Myslím, že to bylo spíš dobrovolné," protiřečil si obžalovaný. Poškozenou vyslýchal senát v čele se soudcem Ondřejem Vítů bez přítomnosti veřejnosti. Její popis děsivé noční události proto nelze přesně interpretovat. Mnohé ale napoví dopis, který dívka soudu poslala.

Mimo jiné vysvětluje, proč požaduje po obžalovaném milionové odškodné. „Po mém napadení se můj život od základu změnil. Skoro měsíc jsem nemohla chodit do školy, často mě v noci budí děsivé sny. Ztratila jsem klid a vyrovnanost, bojím se lidí. Přepadl mě přímo před naším domem, na místo prvního znásilnění mám výhled z okna. 
V každém případě se budeme muset odstěhovat, nejraději úplně mimo Budějovice," napsala soudu Barbora K. 

Matka poškozené Pavla C. vypověděla, že dceřin stav 
se po útoku zpočátku jevil jako relativně normální. Po novém roce se ovšem začal prudce zhoršovat. V současnosti 
se Bára neobejde bez odborné pomoci psychologů a psychiatrů. „Co se týká události samé, byl Mikuláš a dcera šla 
s kamarádkami do města. Řekla, že se vrátí kolem půlnoci, nebo půjde spát k sestřenici. Byla jsem v klidu, čekala jsem, že se vrátí, ale to se nestalo. Psala jsem jí SMS a volala, bez odpovědi. Ráno jsem jí pořádně vynadala a až potom jsem zjistila, že vše bylo jinak. Byla opuchlá, ubrečená 
a rozcuchaná. Strašně jsem 
se lekla," vzpomínala matka, která v sobě našla dost sil, aby se během své výpovědi podívala obžalovanému do očí. Ten v sobě tolik odvahy nenašel. „Akorát je mi líto, co se stalo, omlouvám se," reagoval.

Soudní znalec a primář psychiatrického oddělení budějovické nemocnice Jan Tuček potvrdil, že poškozená trpí posttraumatickou stresovou poruchou, která si vyžádá minimálně půlroční intenzivní léčbu. S některými následky se bohužel může dívka potýkat až do konce života. „Nebyly zjištěny jiné okolnosti vzniku této poruchy než je jednání obviněného," zdůraznil znalec Jan Tuček.

Hlavní líčení pokračuje.