Zastavili u rybníka Čertík v Nemanicích a chtěli si udělat malou přestávku. Náhle však zpozorněli. Na místo totiž přijela dodávka Citroën Jumper a v ní dobře známá dvojice narkomanů (39 a 38 let) s bohatou kriminální minulostí.

„Napadlo nás, kde mohli zrovna tihle dva přijít k takovému autu. Proto jsme ho prolustrovali, ale v databázi kradených vozidel nebylo,“ popisuje podpraporčík Ondřej Skok, psovod ze skupiny základních kynologických činností, který byl na místě s kolegou podpraporčíkem Vítem Schwagerem. Policisté se přesto rozhodli, že zkontrolují alespoň posádku.

V tu chvíli však zaslechli hlášení operačního důstojníka, který oznamoval všem hlídkám odcizení firemní dodávky Citroën se stejnou registrační značkou, jako mělo vozidlo u rybníka. „Vyjeli jsme proto proti nim a postavili se přes cestu. Když nás uviděli, zařadili zpátečku a šlápli na plyn. Na výzvy k zastavení nereagovali, a tak jsem vytáhl služební zbraň a pohrozil jim střelbou,“ doplňuje Ondřej Skok.

V tu chvíli zloději věděli, že je zle. Zastavili a policisté je vytáhli ven z auta a spoutali. Protože byl jeden ze zlodějů agresivní, zapojil se do hry i služební pes Šen, který hlídal podezřelé do doby, než si je odvezla další hlídka k výslechu. Kromě krádeže se povedená dvojice zodpovídá i z maření výkonu úředního rozhodnutí, protože ani jeden nemá řidičský průkaz. Vzhledem k jejich bohatému trestnímu rejstříku je čeká v brzké době návrat za mříže.