Krajský policejní mluvčí Milan Bajcura poznamenal, že muži zákona přijali od začátku roku do minulé neděle už 93 oznámení, z toho 78 jen na Budějovicku. Uvedená čísla znázorňují počet prověřovaných skutků, nikoliv samotných bicyklů. Těch je víc. Zloději se totiž často nespokojí jen s jedním, ale poberou jich hned několik naráz. „Škody pak jdou do desítek až stovek tisíc korun," upozornil policejní mluvčí. Mezi poslední takové případy patří třeba odcizení tří kol za celkem 77 tisíc korun v Prachaticích.

První bicykl RB s příslušenstvím zmizel někdy od minulého úterý do pátku ze sklepa v Italské ulici. Škoda dosahuje nejméně 52 tisíc korun. Další kola Merida a Apache za zhruba 25 tisíc korun se pak ztratily v noci na pátek v prachatické Národní ulici.

Hned čtyři jízdní kola si odvezl zloděj ze zahrady v Litvínovicích. Dostal se tam v přesně nezjištěné době od 20. do 23. dubna a zanechal po sobě škodu za víc než 40 tisíc korun.

Existuje vůbec proti takovým krádežím účinná obrana? Přesná rada, jak takovým případům předejít či zamezit, bohužel zřejmě neexistuje. Vynalézavost a drzost zlodějů jízdních kol je totiž rok od roku větší.

Škudlit se nevyplácí

Podle policejního mluvčího Milana Bajcury by měli cyklisté používat kvalitní bezpečnostní zámky a připoutávat bicykly k pevným bodům, jako je například zábradlí nebo kolostav. Platí to i pro převoz na střeše nebo závěsu auta. Pokud parkujete ve společných prostorách paneláků či bytovek, pečlivě kontrolujte uzamčení vchodových dveří i těch od kolárny. Hlídejte, kdo do domu chodí a nepouštějte dovnitř nikoho cizího. Lidé z nižších pater by také neměli nechávat bicykly na balkóně. „Pokud musíte kolo na chvíli odstavit, vybírejte si dobře viditelné místo, nejlépe pod kamerou. Tomu se zloději raději vyhnou," doporučuje mluvčí Bajcura. Ani tato rada však není stoprocentní zárukou bezpečí.

Své o tom ví třeba Zdena Pištěková, pokojská v penzionu na budějovickém náměstí. Ta před časem zaparkovala kolo do stojanu před radnicí. Přestože je místo takzvaně na očích a pod dohledem kamer, zloděj, jehož se policii nepodařilo vypátrat, se tím nenechal odradit. Párkrát se rozhlédl, pak vytáhl z kapsy kleště a během chvilky zvesela odjížděl pryč.

„Nenechal tam ani ten zámek, asi kvůli otiskům prstů. Normálně ho stočil a zastrčil do kapsy od košile. Koukala jsem s policajty na kamerový záznam, byl tam docela dobře rozeznatelný. Kolo se mi ale nevrátilo," popsala okradená.

Zámků, kterými si můžete kolo zabezpečit, je na trhu řada. Nejlevnější lankové pořídíte i za 50 korun, nejdražší válečkové a ocelové podkovy vycházejí kolem tisícovky. Daniel Hyka, majitel prodejny Cyklo centrum Hyka v českobudějovické Žižkově ulici, našemu Deníku před časem řekl, že se rozhodně nevyplácí příliš šetřit. „Nejlepší zámek je válečkový, ten nelze přeříznout ani rozbít tekutým dusíkem," vysvětlil Daniel Hyka.