Zachránili ho lékaři v českobudějovické nemocnici, kam se dostal poté, kdy ho kumpáni po marných pokusech dostat mu drogu z těla v ohrožení života „odložili" u Vyššího Brodu.

Pěti Dominikáncům ve věku 35-49 let obžalovaným kromě jiného z nedovoleného nakládání s omamnými látkami a zbavení osobní svobody uložil soud v Linci tresty od tři a půl do deseti let vězení. Rozsudek není pravomocný. Jedna žena se činu ve smyslu obžaloby doznala, ale odmítla vypovídat, ostatní většinu obvinění nadále popírají. Buď se odvolali, nebo si vzali čas na rozhodnutí.

Zachráněn a odsouzen

O případu náš list informoval především v souvislosti s léčením a odsouzením zmíněného „bodypackera" v Českých Budějovicích. Rekapitulujme, že Daniel O. v prosinci 2014 spolykal v Dominikánské republice 133 plastikových „kontejnerů" plných čistého kokainu o celkové váze přes 1,3 kilogramu a odletěl přes Německo do Vídně. Odtud ho spoluobžalovaní převezli do bytu v Linci, kde měl drogu z těla vyloučit. Toho ale nebyl schopen, měl totiž umělý střevní vývod… Pokoušeli se z něho schránky dostat i pinzetou…

Tři dny se jeho kumpáni pokoušeli různými způsoby schránky z něho „vydolovat". Upadal při tom bolestí do mdlob, uvedl později do policejního protokolu. Vyšlo z něho ale jen dvanáct minikontejnerů. Protože se jeho stav stále zhoršoval, byl - podle obžaloby k zahlazení stop – z Lince vyvezen za hranice do Čech. Dovlekl se do hotelu ve Vyšším Brodě, kde mu recepce zavolala pomoc. Nouzová operace a další zákroky mu zachránily život.
Krajský soud ho za nedovolené nakládání s omamnými látkami potrestal třemi roky vězení. Souzen byl jako tzv. spolupracující obžalovaný, protože rakouským orgánům a také českému soudu popsal skutky spoluobviněných. Trest vykonává v Čechách.

Podrobnosti jsme uvedli 7. března pod titulkem S kokainem v břiše se ocitl v Čechách. 7. prosince 2014 byl přijat s diagnózou neprůchodnosti střev v Nemocnici České Budějovice a neprodleně operován. Z jeho těla lékaři vyňali 118 „kontejnerů", další tři pacient v léčebném zařízení vyzvracel. Bylo v nich celkem 1346 gramů kokainu.

Do věci vstoupila policie a Daniel O. byl o tři dny později vzat do vazby. Vazební zasedání soudu se konalo v nemocnici. Na případu začaly spolupracovat v rámci právní pomoci i německé a rakouské orgány trestního řízení. Rekonvalescent byl ochoten vypovídat a popsal roli jednotlivých obviněných ze skupiny. V rekognici je konkrétně označil. Jeho údaje vedly k rozkrytí linecké bandy. Protože poskytl cenné informace, on sám byl nakonec označen státní zástupkyní za tzv. spolupracujícího obviněného.

Jako obžalovaný stanul loni 3. června před krajským soudem. Vypověděl, že byl koncem listopadu 2014 najat „bossem, kterého se v Dominikánské republice kdekdo bojí". Donutili ho spolykat balíčky, napřed cvičně, pak „naostro" s drogou, dali mu letenku a pokyny, co bude dál. Všechno se odehrálo během čtrnáct dnů. U soudu tvrdil, že mu za transport nic neslíbili, neměl prý šanci se vzpouzet – znali jeho přítelkyni, věděli, kde bydlí…
Krajský soud mu za nedovolené nakládání s omamnými prostředky uložil tři roky nepodmíněně do věznice s dozorem, tedy hluboko pod sazbu – hrozilo mu 10 až 18 roků… Na deset let byl vyhoštěn. Rozsudek nabyl právní moci, strany se neodvolaly. O výkon trestu v Dominikánské republice Daniel O. nepožádal.

I s videokonferencí

Hlavní líčení s jeho kumpány pokračovalo v Linci. Podle deníku OÖN jsou mezi nimi i dva muži, kteří O. dovezli do Lince – jeden je podle obžaloby „pověřencem drogové mafie pro Evropu" a druhý mužem na hrubou práci a bodygardem. Stíhána je také majitelka bytu, její známá a 48letý údajný „tahač za drátky", muž v pozadí. Jedna z žen se doznala „ve smyslu obžaloby", ale odmítla vypovídat. Zbývající čtyři obvinění popírají. „Přinejmenším na začátku procesu ujišťovali, že o žádných drogových obchodech neví, natož aby při nich účinkovali," uvedly OÖN. „Chtěli prý jenom pomoci. Část výpovědí před policií vzali zpět, údajně pro jejich chybný překlad." Také svědkové, vyslýchaní už protidrogovými vyšetřovateli jako obvinění, začali být před soudem velmi neurčití.

Hlavní líčení pak protáhlo také to, že obhájci trvali na únavném doslovném čtení částí obsáhlého spisu, poznamenaly OÖN. Jeden z obžalovaných byl o přestávce napaden ženou spoluobviněného a krvavě zraněn na prstu. Senát byl také informován, že jeden z přísedících měl být „podplacen", ale to se nepotvrdilo. Obhájci se dožadovali propuštění svých mandantů z vazby, ale to soud odmítl.

Zemský soud v Linci poté hlavní líčení odročil, protože předsedkyně senátu požádala českou justici o videokonferenci s Danielem O. jako svědkem. Ten poté proti kumpánům vypovídal z budovy krajského soudu v Praze. Převoz do Lince k hlavnímu líčení totiž odmítl. „Přenos byl poznamenán technickými problémy," napsal linecký deník OÖN. „Byl zdlouhavý i tím, že v Linci i v Praze bylo třeba překládat výpověď ze španělštiny do češtiny a do němčiny a naopak." List dodal, že kurýr nejprve nechtěl svědčit, při prvních dotazech první obhájkyně se zhroutil a odmítal pokračovat – hrozby pořádkovou pokutou ani domluvy nepomáhaly. Nakonec ale zatížil čtyři ze spoluobžalovaných plně v rozsahu obžaloby. „V poledne byla konference přerušena, protože se zdravotní stav svědka zhoršil. Má za sebou pět operací, byla mu například odebrána jedna ledvina."
Ve čtvrtek večer pak padlo rozhodnutí…