Lustrace ukázala, že má od 17. února 2010 uložen správním rozhodnutím zákaz pobytu v České republice na dobu deseti let. Navíc ho dalším rozhodnutím soud v Praze vyhostil na tři roky.

Státní zastupitelství v počínání pana Leona – zdržování se na území ČR přes zákaz – spatřilo maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání a zažalovalo ho.

Před Okresním soudem 
v Č. Budějovicích se obviněný doznal. Je si vědom zákazu pobytu, ale chtěl si prý v Čechách něco zařídit. Do letošního 30. dubna vykonával trest odnětí svobody a zdrželo ho taky trestní řízení v Břeclavi v červnu.  Netušil prý, že skončilo pravomocným rozhodnutím, a po poradě s matkou a obhájcem u nás čekal, aby se mohl odvolat.

15. července chtěl z ČR vycestovat, měl prý zajištěnu práci v Německu, protože na Slovensku není. Chtěl podporovat manželku, Ukrajinku, která má už pět let trvalý pobyt v České republice a se kterou se na Slovensku oženil. 18. června s ní přijel do Čech kvůli dvaceti tisícům, které jí tu někdo dlužil. Toho 26. června pak na ně přišla policie, protože se ženou asi hlasitě hovořili a vyměňovali si názory…

Opakovaně trestán

Okresní soud pana Leona uznal vinným ve smyslu obžaloby, tedy že se zdržuje se na území České republiky, ačkoli mu byl uložen trest vyhoštění nebo bylo rozhodnuto o jeho správním vyhoštění, a uložil mu trest odnětí svobody na šest měsíců do věznice s dozorem. Nepodmíněně mimo jiné proto, že pan Leon má v trestním rejstříku už čtrnáct záznamů hlavně za majetkovou trestnou činnost a recidivu maření výkonu rozhodnutí. Ačkoliv už v minulosti byl ve vězení, poslal ho vykonat těch půl roku do věznice s mírnějším režimem, než kam by formálně patřil.

Pan Leon se odvolal. Opakoval, že se činu dopustil pod vlivem tíživých osobních poměrů, které si sám nezpůsobil. Hlavně ale argumentoval unijními zákony o pobytu občanů států Evropské unie (EU) v zahraničí, směrnicí Rady Evropy číslo 38/2004. Jeho matka a bratři žijí a pracují na území České republiky od rozdělení federace v roce 1993 a ani on nemá na Slovensku žádné vazby, žádné zájmy.

Po skutkové stránce přečin maření výkonu vykázání naplnil, ale soud by se měl zabývat všemi okolnostmi skutku včetně osobních poměrů obviněného a závažností jeho provinění v kontextu s předpisy Unie, a to i z hlediska trestního řádu a trestního zákona o možnostech zastavení stíhání. Proti zmíněnému správnímu rozhodnutí o vyhoštění se odvolal, obrátil se také na ombudsmana, je patrné, že mu situace není lhostejná, doplnil jeho obhájce.

Intervenující státní zástupkyně připomněla, že obžalovaný opakovaně nerespektuje správní ani soudní rozhodnutí. 30. dubna skončil výkon trestu za stejné provinění, 18. června byl odsouzen v Břeclavi opět za totéž k podmínce, ale ani to ho neodradilo od toho, aby se dál zdržoval v České republice.

Krajský soud pak po poradě odvolání pana Leona zamítl. „Unie má různé směrnice, ale v každém konkrétním státě platí konkrétní trestní právo," řekl předseda senátu. Připomněl, že obžalovaný už byl v České republice desetkrát soudně trestán,  předtím opakovaně i na Slovensku.

Měl dost příležitostí snažit se o získání legálního pobytu v Čechách. Tím, že se tu zdržoval přes zákaz, mařil výkon úředního rozhodnutí a vykázání. „Jestliže mu za to soud uložil trest v šestině sazby a do věznice mírnějšího typu, vzal v úvahu všechny skutečnosti svědčící  v jeho prospěch, ale i dobu, po kterou obviněný trestnou činnost páchal, a stupeň společenské škodlivosti činu," uzavřel předseda senátu. „Již pojedenácté nehodlal akceptovat zákony České republiky, trest je proto spravedlivý." Pro nejbližší dobu je tedy pan Leon v českém vězení.