Večer, který skončil smrtí Patrika, začal společným posezením v restauraci ve Volarech. Když pak Patrik a jeho partička odjeli, zastihl je na cestě telefonát jeho sestry, že ji Tomáš uhodil. Rozhodli se tedy vrátit a Tomáše zřejmě potrestat.

Trestní výprava

„Vydali se na trestnou výpravu a hodlali řešit něco, co se řešit nedalo, nebo rozhodně ne tímto způsobem," řekl při zdůvodňování rozsudku soudce Ondřej Vítů. Do domu, kde Tomáš spolu s rodiči bydlí, se dvojice dostala násilím ve chvíli, kdy přicházela Tomášova přítelkyně Tereza. 
 

„Patrik na mne začal řvát, jestli budu mlátit jeho sestru, tak mě zabije," uvedl Tomáš, do kterého se pustili oba muži. Patrikův kamarád dokonce popisoval, že když chtěl Patrikovi dopřát čas, začal on mlátit Tomáše do žeber. „To je nejvíc bolestivé místo, to se člověk pak jen těžko drží na nohou," vysvětloval.
 

Jak řekli znalci z oboru psychiatrie a psychologie, obžalovaný měl důvod se obávat a také se obával o svůj život.
Podle obžaloby popadl Tomáš nůž až ve chvíli, kdy už byli útočníci venku a zřejmě na odchodu. V tomto bodě se ale soud obžalovaného zastal s tím, že Tomáš nemusel vnímat konflikt jako ukončený.
Jakým způsobem vlastně došlo k bodnutí, Tomáš podle své výpovědi přesně neví
a jisti si nejsou ani svědci. 
 Ve chvíli, kdy došlo k bodnutí, Patrik svíral pevně Tomáše pod krkem a ten ztrácel vědomí.
 

„Je to spravedlivé," řekl po vyslechnutí rozsudku Tomáš. „Soud v podstatě plně akceptoval argumenty obhajoby 
a rozhodl na základě objektivního vyhodnocení všech provedených důkazů," řekl Tomášův obhájce František Pohanka. Rozsudek zatím není pravomocný, neboť státní zástupce se hned po jeho vynesení odvolal.