Potemnělou ulicí J. Š. Baara projíždí 
ve čtvrtek před 21. hodinou muž na bicyklu. Odhodlaně šlape do pedálů a na tváři mu hraje potutelný úsměv. Pětatřicetiletý recidivista z Budějovicka s bohatě popsaným rejstříkem totiž za sebou má úspěšný den. Vždyť i svůj nynější dopravní prostředek odcizil teprve před několika hodinami. A na konec to dnes ještě zdaleka nevypadá. Zlodějské náčiní má s sebou v batohu, kdo ví, zda se vhodná příležitost k jeho využití nenajde hned za nejbližším rohem.  Pro jistotu si přibalil i dva nože, co kdyby chtěl někdo zase zbytečně prudit.

Najednou mu však úsměv na tváři rychle tuhne. To když za sebou zahlédne podezřelou dodávku se zatmavenými skly a malým nápisem Policie. Jakmile prosvítí tmu modrý maják, má jasno. „Nesmí mě dopadnout za žádnou cenu," bleskne zloději hlavou a dává se na zběsilý úprk. Má k tomu velmi dobrý důvod. Už dávno totiž měl být za mřížemi.

Díky kličkování a dobré místní znalosti se mu na chvíli daří zmizet v postranních uličkách. Je to jeho jediné štěstí, protože posádce pronásledujícího vozidla by jinak utekl jen těžko. Tvoří ji totiž hlídka budějovických psovodů a jejich čtyřnohých svěřenců.  Policisté dotyčného dobře znají už z minulosti. Pokud ho v té chvíli vidí s batohem na zádech a na kole, mají téměř stoprocentní jistotu, že to nebude jen tak. Podezřelému se ale daří pronásledovatele setřást.

Ti proto podávají hlášení 
do vysílačky a během chvíle jim přijíždějí na pomoc kolegové z hlídkové služby. Podpraporčíci Tomáš Faktor 
a David Barabáš  zrovna mají namířeno na služebnu v ulici 28. října. Muž, jehož popis právě slyšeli v éteru, jim vjíždí do cesty z jedné z bočních ulic.  Otáčejí proto auto a chtějí mu nadjet od Mariánského náměstí. „Když jsme přijeli 
na křižovatku, byl už na hlavní a zřejmě chtěl na Sady, kde by se nám snadno ztratil. Jakmile nás uviděl, otočil to 
a jel zpět na parkoviště na Mariánském," popisuje našemu Deníku policista Faktor.

Zatímco kolega David Barabáš zůstal v autě a snažil 
se podezřelému opět nadjet, Tomáš Faktor se za ním vydal po svých. Dělilo je asi 20 metrů. Zloděj naštěstí nejel příliš rychle, takže ho pronásledovatel doběhl během chvilky. Paradoxně to bylo jen pár metrů od obvodního oddělení. Na výzvy k zastavení dotyčný nijak nereagoval a při zadržení se aktivně bránil. Když ho policista srazil z kola na zem, začal prý kolem sebe zuřivě kopat. „Přitom hystericky křičel a srdceryvně se dožadoval pomoci od kolemjdoucích," dodává Tomáš Faktor.

V té chvíli už na místo přiběhl i David Barabáš a psovod Jiří Čermák. Společně pak podezřelého spoutali a převedli 
na oddělení. Velitel hlídkové služby podporučík Vítězslav Lád doplnil, že ke krádeži kola se zadržený při výslechu přiznal. Později ale začal měnit výpovědi a původní doznání vzal rychle zpět. To ale stejně nebylo největším prohřeškem, který mu policisté toho dne prokázali. „V databázi hledaných osob jsme zjistili, že okresní soud vydal na tohoto muže příkaz k zatčení. Vyhýbal se totiž nástupu do výkonu trestu," říká Vítězslav Lád.

Z obvodního oddělení proto pachatelovy další kroky směřovaly přímo do vazební věznice. Kvůli skrývání před zákonem ho čeká další trestní stíhání pro maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. Jeho dosavadní trest 
se tak může v brzy rozšířit až 
o tři roky vězení.