Panu S. první pokus v červenci 2010 v Bratislavě ještě nevyšel. Poté, kdy získal informace o účtu bratislavské společnosti a osobní údaje jejího ředitele, spolu s dalším nezjištěným pachatelem požadoval v ČSOB vybrat z uvedeného účtu 200 eur. Úřednici předložil občanský průkaz ČR znějící na  jméno  ředitele, ale s vlepenou vlastní fotografií. Žena však podvod odhalila.

Další operaci uskutečnili obvinění společně. Získali informace o účtu stavební firmy a osobní údaje jejího jednatele, a 1. srpna 2010 v pobočce České spořitelny v budějovickém Globusu požadoval L. vybrat z účtu 80 000 korun. Úřednici předložil pozměněnou občanku na jméno onoho jednatele a s vlepenou vlastní fotografií, ale rovněž neuspěl. Jeho kumpán při akci sledoval okolí.

Den nato „udeřil" L. se stejným dokladem znovu, tentokrát v pobočce České spořitelny v Kostelci nad Labem. Chtěl 90 000 Kč a tentokrát uspěl. Způsobenou škodu musela spořitelna firmě nahradit.

L. a S. dále zjistili informace o účtu dalšího poškozeného a jeho osobní údaje a  4. srpna v České spořitelně v Kaplici L., opět krytý kolegou, již popsaným fíglem získal 200 000 korun.
Posléze se L. za účasti spoluobviněného pokusil na stejnou pozměněnou občanku vybrat 200 000 korun v České spořitelně v Českém Krumlově, ale pozorná úřednice ho odhalila. Oba muži byli 1. září 2010 zatčeni v Praze, při zásahu policie proti jinému pachateli.

Okresní soud v Českém Krumlově provedl k věci obsáhlé dokazování. Christian L. odmítl vypovídat, Petr S. všechno popřel, v uvedených bankách prý vůbec nebyl.
Poškození majitelé účtů a občanek uvedli, že doklady neztratili, nepůjčili je, ale předkládali je v hotelích aj.

V Globusu úřednici neuniklo, že klient neuvedl přesně jméno firmy, a zarazil ji i stav jeho průkazu. Pak jim tvrdil, že mu jej manželka vyprala v pračce, ale podle dokladu měl být svobodný. Tak odešel pro jiný doklad – a už se nevrátil. 

V Kostelci na předloženém občanském průkazu klienta nesouhlasilo místo trvalého pobytu s jejich databází, ale muž řekl, že si toho je vědom a zařídí na své pobočce změnu. Fotografie na dokladu souhlasila s jeho podobou, pokladní tedy nepojal žádné podezření a částku vyplatil.

Úřednice v Kaplici si povšimla, že muž v obleku měl neodpovídající tenisky na nohou, ale předložený občanský průkaz byl podle ní platný. Na doklad se nepodepsal podle podpisového vzoru, tak mu na monitoru ukázala správný. Po jeho odchodu zjistila, že jí nejspíš během počítání peněz odcizil originál dokladu. Zakrátko jí volala kolegyně z Čes᠆kého Krumlova, že se muž pokusil vybrat peníze i u nich. Kvůli této události s ní byl ukončen pracovní poměr.

Zmíněné kolegyni se doklad nelíbil, šla jej ofotit, radila se, klient znervózněl, chtěl vrátit občanku a pak hned odešel. Peníze mu nevyplatili – doklad nepodepsal správně a nezodpověděl správně ani kontrolní otázky.

Pravý klient z posledních dvou případů také uvedl, že doklad neztratil, nebyl mu odcizen, ale i on že jej předkládá v hotelích.
Důležitým důkazem se staly záznamy kamer  v bankách a jejich porovnání s různými snímky pachatelů včetně detailů (náušnice, tetování, mateřské znaménko). Jejich vinu prokazují i věci nalezené při domovní prohlídce u výše zmíněného podezřelého v Praze, u něhož se obvinění zdržovali – řada dalších padělaných průkazů s jejich fotografiemi.  Jejich pražský „hostitel"  je stíhán pro sedmnáct prakticky stejných skutků.

Soud uznal obžalované vinnými z pokračujícího zločinu podvodu a přečinu padělání a pozměnění veřejné listiny. Za posledních 10 let 15krát trestanému L. uložil čtyři roky, čtyřikrát trestanému S.  28 měsíců. Mají také nahradit škodu.

Oba se odvolali proti trestu. S. , nyní ve vydávací vazbě pro Německo na základě evropského zatykače, uvedl, že tři útoky, na nichž se aktivně nepodílel,  skončily ve fázi pokusu a nezpůsobily škodu. Obhájce L. mínil, že proti jeho klientovi svědčí jen záběry kamer, s nimiž  lze ovšem technicky manipulovat. K úspěchu činů přispěla výrazná pochybení pracovníků bank. L. sám jen poznamenal, že s tresty, které má dosedět, jsou ty čtyři roky dost „pálka".
Krajský soud ale včera obě odvolání zamítl, uložené tresty má za přiměřené.