Státní zástupce Radomír Klimeš při čtení obžaloby uvedl, že podnikatel se dostal do konfliktu se zákonem tím, že od začátku roku 2008 neplatil obchodním partnerům faktury za odebrané zboží a služby. On sám to zdůvodňuje tím, že nedostal zaplaceno od jiných a poněkud naivně prý uvěřil ústnímu slibu jednoho partnera ohledně údajného vyrovnání více než milionové pohledávky v jeho prospěch.

Obžalovaný podle státního zastupitelství i přes pozdější částečné úhrady některých svých závazků stále dluží přes šest milionů korun.
Třeba za pronájem vrtacích kladiv, různý stavební materiál na zateplování fasád, práci odvedenou při rekonstrukci vysokoškolských kolejí či 
za nájem firemních prostor 
v Praze. Mezi poškozenými figuruje sedm společností, jedna se sídlem na jihu Čech.

„V úmyslu obohatit se a při vědomí nepříznivé finanční situace společnosti odebíral zboží a služby, které následně neuhradil. Svým jednáním uvedl jiného v omyl a způsobil škodu velkého rozsahu," poznamenal státní zástupce Radomír Klimeš.

Po přečtení obžaloby předstoupil před senát se soudcem Ondřejem Vítů 
v čele sám obžalovaný. Ten 
ve své přibližně hodinové 
úvodní výpovědi zmínil, že založil firmu v roce 2005 a zpočátku se mu dařilo. Společnost prý měla dobré jméno, protože dokončovala zakázky před termínem a v odpovídající kvalitě.

Problém nastal až v roce 2007 u stavby na Barrandově, za níž firma obžalovaného nedostala zaplacené faktury kolem dvou milionů korun. A tím pádem prý sama nemohla plnit závazky vůči vlastním subdodavatelům. Obžalovaný tvrdí, že své obchodní partnery s aktuálním stavem věcí seznámil. „Některé to zaskočilo, ale jiní mi solidárně vyjadřovali podporu s tím, že doufají, že to dobře dopadne. Rozhodně není pravdou, že naši odběratelé nebyli o situaci informováni," vysvětloval Josef Kytka.

Podle jeho dalšího vyjádření se společnosti začalo blýskat na lepší časy poté, co uzavřel nové smlouvy a získal exkluzivní zakázku na zateplení 11 věží v Praze na Žižkově. Její hodnota měla být asi 65 milionů korun bez daně, obžalovaný počítal se ziskem minimálně 15 procent.

Pokud by se vše uskutečnilo tak, jak bylo v plánu, mohl prý obžalovaný své dluhy snadno a rychle uhradit. To se však nestalo.
Podle Josefa Kytky potíže zapříčinila především špatná připravenost stavby a také to, že se hlavní dodavatel záhy ocitl v insolvenci. Projekt 
se tím ke konci roku 2007 dočasně zastavil.

„Stavbu provázela velká zdržení a nepřipravenost. Stalo se, že jsme něco zateplili, ale pak se to muselo rozřezat a udělat znovu, protože se zjistilo, že nejsou udělané elektroinstalace a podobně. Tím pádem se opožďovaly i faktury, které byly pro nejmenší chyby vraceny zpět k přepracování. Byl jsem ale ujišťován, že vše bude v pořádku," vypovídal obžalovaný o tehdejších poměrech.

Po několika měsících se situace vyjasnila a Josef Kytka se začátkem roku 2008 mohl 
na rozdělanou stavbu vrátit. Ovšem za jiných podmínek, takže jeho sen o rychlém vyřešení finančních problémů 
se v tu chvíli takříkajíc rozplynul jako pára nad hrncem. Namísto avizovaných 11 věží mu totiž dodavatel nabídl zateplení pouze jediné.

„Spoléhal jsem na dokončení zakázky s velkým ziskem, ale to, co mi nabídli, bylo za neúnosných finančních podmínek. K dokončení nedošlo," vysvětloval Josef Kytka okolnosti, které podle něj vedly k tomu, že se ocitl v soudní síni na lavici obžalovaných.

Hlavní líčení v úterý pokračuje.