Policisté apelují na seniory, aby se nenechali oblouznit řečmi cizích lidí, a nikoho si nepouštěli domů.

Pracovníci velkých firem vždy dopředu avizují návštěvy ve vašich obydlích, prokazují se registračními kartami a pokud si ani tak nejste jisti, že se opravdu jedná o zaměstnance firmy či úřadu, nechte si nadiktovat jméno, pracovní pozici a kontaktujte úřad nebo společnost, na kterou se pracovník odkazuje, a vše si ověřte.

Nejste-li si jisti a jednání pracovníka se vám zdá podezřelé, ihned kontaktujte policejní bezplatnou linku 158.

„První případ se stal počátkem července v Písku," říká jihočeská policejní mluvčí Lenka Holická. „Seniorku v jejím rodinném domě navštívil muž, který se představil jako zaměstnanec jedné z největších energetických společností. Seniorce sdělil, že s nimi potřebuje projednat změnu vedení plynu, vody a elektřiny. Paní pozvala muže dál, kde byl její manžel, a z místnosti odešla."

Po rozhovoru s manželem muž odešel a oba zjistili, že jim chybí obálka, ve které měli 5000 korun. Podvodník měl být střední postavy, vysoký mezi 170 – 175 cm, věk odhadují na 50 až 60 let, měl velmi špatné zuby.

Další případ se stal o pár dní později v Opařanech na Táborsku. Představení podvodníka proběhlo obdobně. „Tentokrát měl ale s sebou ženu, spolupachatelku," pokračuje mluvčí. „Dvojici zlodějů pozvala žena do domu, spolupachatelka odváděla pozornost majitelky a muž kradl. Po seniorce vyžadoval muž 1000 korun jako uhrazení nedoplatku na energie."

Po odchodu dvojice žena zjistila, že jí chybí 30 000 korun, které měla schované v místnosti. Zloději měli přijet modrým vozidlem tovární značky Opel Astra Combi.

Poslední případ vyšetřují  jindřichohradečtí policisté. Muž středního věku se vetřel pod záminkou výměny elektroměru do obydlí seniorky, která po jeho odchodu zjistila, že jí chybí peněženka a obálka s penězi. Celkem jí zloděj připravil o 26 000 korun.

„Žena uvedla, že muž měl vadu řeči a zřejmě byl po operaci rozštěpu horního rtu," dodala Lenka Holická. Pachatel se i zde dopustil přečinů krádeže a porušování domovní svobody. Policie prosí toho, kdo by se setkal s obdobným jednáním muže či dvojice a poznal by podle popisu pachatele či vozidlo,  ať se obrátí na nejbližší policejní služebnu  nebo na linku 158.