Ve čtvrtek odpoledne kontrolovaly čtyři desítky policistů hlídkové služby, pořádkové policie, kriminalistů, cizinecké policie a kynologů kempy, ubytovny a další zařízení poskytující přechodná bydliště v Českých Budějovicích.

„Máme informace, že se tu můžou nacházet lidé, kteří sem do města přijeli páchat trestnou činnost, například  pouliční krádeže nebo výrobu a distribuci drog," vysvětluje  důvod pečlivých kontrol jihočeský policejní mluvčí Jiří Matzner s tím, že za tímto účelem do Českých Budějovic míří i nepoctivci  ze zahraničí.

„Mimo kempu na okraji Českých Budějovic se zaměříme i na Lannovu třídu a Nádražní ulici, kde často dochází k majetkovým deliktům a k narušování veřejného pořádku či rušení nočního klidu," pokračuje Jiří Matzner.

Zatčený muž v kempu není jediný úspěch, který si zde budějovičtí policisté připsali  při razii. V jedné chatce totiž objeví  služební pes Moran speciálně vycvičený na drogy zavazadlo, obsahující zřejmě  drogu v plastové lahvi. Vítězný štěkot se rozléhá kempem.

„Tuhle flašku jsem našel v odpadním koši," hájí se muž v tričku, sedící na lavičce před chatkou, zatímco na místo už mířil kriminalistický technik. Odborníci v laboratoři teď potvrdí druh látky, množství a také její nebezpečnost.

Policisté kontrolovali totožnost lidí i výrobní čísla jízdních kol v kempu i na ubytovnách v centru Českých Budějovic.K překvapení správce zařízení pak chatka vydala další tajemství její obyvatelky, a to rozebranou varnu drog. Také v další chatce pes označil zbytky omamných látek, kterou zřejmě obyvatelé  spotřebovali. „Večer se asi vydají do města pro novou dávku," zhodnotil je policista, zatímco kolegové vytáhli ven a zkontrolovali dvě horská kola, které v chatce nalezli. „Mají zbroušená výrobní čísla, takže nejde dohledat, zda nebyla kradená," říká policista. „Některé bazary, co mají zkušenosti s policejním pátráním po kradených kolech, kola s čísly neberou," dodal.

Po hodině je odjezd. Psi se vracejí do boxů a policisté sedají do aut. „Kromě hledané osoby jsme v kempu ještě objevili i muže, jehož chtějí vyslechnout kriminalisté, ale on se jim vyhýbal," doplňuje Jiří Matzner cestou do centra.

Policisté i se psy vyrážejí po schodištích hotelu a ubytovny u nádraží, v ruce seznam ubytovaných s čísly pokojů. „Otevřete, policie!" bouchají na zamčené dveře. Občas někdo vyleze jen ve spodním prádle, podiví se přítomnosti policejní přesily, ale bez reptání se vrací pro občanku. Některé neutěšené chodby jsou jen slabě osvícené, policisté si proto musí na předložené průkazy svítit baterkou. „Ví váš otec, že tu bydlíte?" ptá se policista jedné dívky, kterou z dřívějška zná. „Jsem tu jen na návštěvě," odpovídá tázaná.

Cizince kontrolují odborníci z cizinecké policie, doklady mají všichni v pořádku. „Bydlím tady osm let, u nás na Slovensku není robota," říká žena, která dlouhá léta pracovala v oděvním průmyslu, ale po zavření fabriky našla uplatnění v Českých Budějovicích, a to i s levným ubytováním. Slušná Slovenka, která kontrolu v hotelu považuje za normální, patřila ve čtvrtek odpoledne mezi celkem 73 lidí, které policisté prověřili.