Krajský státní zástupce si od kriminalistů již převzal spisový materiál k podání obžaloby. Policejní mluvčí Jiří Matzner upřesnil, že pachatel, který je ve vyšetřovací vazbě, tak bude obžalován z vraždy dílem spáchané ve stádiu pokusu a dílem dokonané.

Ilustrační foto.
Agresivní muž ve Velici pobodal policisty

Případ se stal vloni 18. prosince. Osmnáctiletý útočník tehdy ve Velici na Českobudějovicku napadal ostatní členy domácnosti. Ti si na pomoc zavolali policejní hlídku z Hluboké nad Vltavou. Agresor oba policisty pobodal, třicetiletý Václav Haase dva dny poté zemřel.
Pachatel se měl původně zpovídat z pokusu o vraždu. Policisté čin později překvalifikovali na vraždu.

Ilustrační foto.
Za smrt policisty hrozí útočníkovi přísnější trest

Bezprostředně po útoku mluvčí policie Milan Bajcura popsal, že mladík po policisty napadal dřevěnou tyčí. "V době zákroku, když se policisté snažili muže zpacifikovat, sáhl po noži a tím zasáhl do těla oba zasahující policisty. Jeden z nich, ač utrpěl těžké zranění, za pomoci ostatních osob mladíka znehybnil a o případu informoval operační středisko," líčil Milan Bajcura drama.

Další hlídky, které kolegům vyrazily na pomoc, útočníka zadržely, zatímco záchranáři měli plné ruce práce s ošetřením zraněných policistů. Oba převezli do nemocnice, kde je lékaři museli operovat.

Podle starosty Dřítně Josefa Kudrleho se mezi místními mluvilo o tom, že útok má na svědomí problematický mladý muž. „Konfliktem zřejmě vygradovaly neshody s přítelem mladíkovy matky," odhadl před časem starosta. I přes drama, které se odehrálo v domě stojícím stranou od většinové zástavby, byl podle něj v obci relativní klid.