Porušili jste autorská práva, šíříte či prohlížíte zakázanou dětskou pornografii nebo jste kvůli své nedbalosti umožnili ostatním uživatelům nelegální přístup k chráněnému obsahu na internetu. V každém případě jste se tím dopustili závažných trestných činů se sazbou 
od dvou do dvanácti let vězení. Nechcete jít sedět? Tak zaplaťte!

Podobné zprávy s hlavičkou i oficiálním logem Policie ČR v nedávné době dostaly desítky lidí z celé republiky. Neznámý odesílatel se příjemcům snaží namluvit, že jim policie zašifrovala všechny soubory v počítači a ten tak nějakou dobu zůstane uzamčený. Minimálně po dobu vyšetření celé záležitosti. Jedinou možností, jak tento čas urychlit, je zaplacení požadované kauce ve výši 2000 korun.

Mluvčí policejního prezidia Jana Macalíková upozorňuje, aby lidé tuto částku v žádném případě neplatili. Jedná se totiž o rafinovaný internetový podvod. Podle platné české legislativy totiž není možné, aby se údajní pachatelé  zbavili trestně-právní zodpovědnosti zaplacením jakékoliv finanční částky.

Navíc neexistuje jakýkoliv právní titul, který by umožňoval deklarovaným způsobem po zaplacení takzvané pokuty eliminovat úkony trestního řízení. Škodlivý kód zvaný ransomware se začal masově šířit v září loňského roku a jeho autora se zatím přes všechna přijatá opatření nepodařilo dohledat.

Potvrzuje to fakt, že v posledních dnech útvary policie přijímají desítky mailů s dotazy od občanů, kteří si s ním nevědí rady.  Na monitoru se jim objevuje hlášení, že se dopouštějí trestného činu a jejich počítač bude blokován policií. Součástí tohoto upozornění je i informace o možnosti složení kauce.

Platba se má uskutečnit prostřednictvím zakoupené karty portálu Paysafecard, jenž je k dispozici 
ve vybraných maloobchodních řetězcích nebo na čerpacích stanicích. „Cílem pachatelů je tedy především vylákání finanční hotovosti. 
V žádném případě částku neplaťte," doporučila mluvčí Macalíková.

Uvedený vir se v české jazykové verzi začal masivně objevovat od loňského září. Česká republika je přitom podle zjištění policie jednou 
z posledních zemí Evropské unie a technologicky vyspělého zahraničí, kde je něco podobného vůbec možné. „Podle vnějších projevů a způsobů jsme zaznamenali postupně několik mutací šíření předmětného škodlivého kódu," doplnila Jana Macalíková.

Pokud jste falešné upozornění s požadavkem složení zmiňovaného obnosu obdrželi i vy, aktualizujte co nejrychleji své antivirové programy.

Policisté také doporučují, aby oslovení lidé vyhledali odborníky na IT a probrali s nimi další možnosti důmyslnějšího technického zabezpečení počítačů. Policie rovněž na svých stránkách (www.policie.cz) zpřístupnila on-line formuláře, kde můžete nahlásit jak šíření uvedeného viru, tak i jakýkoliv jiný závadový obsah na internetu (aplikace.policie.cz/hotline/)

„Oznámení na Policii ČR je vhodné především ve chvíli, kdy už dotčený zaplatil požadovaný neoprávněný poplatek. Případy, které mají společný prvek, zpracováváme hromadně," uzavřela policejní mluvčí Macalíková.