Nyní jsou obžalováni ze zvlášť závažného zločinu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. Před senát se soudcem Michalem Kubánkem v čele předstoupili Tiep Thanh Tran (27), jeho otec Dung Van Tran (55), Robert Salivar (42), Chien Van Phi (39), Son Minh Nguyen (43), Hai Viet Le (29) a Patrik Bajčík (33). Nam Hoai Trinhovi (27) 
se podařilo zavčasu zmizet 
a je souzen jako uprchlý.

Státní zástupkyně Daniela Přibylová při čtení obžaloby uvedla, že členové skupiny vzájemně spolupracovali nejpozději od začátku loňského roku. Své obchody si domlouvali v Horní Vltavici, Dolní Cerekvi, Praze, Brně, ale i jiných městech. Dva z obžalovaných údajně během pěti měsíců podnikli nejméně osm cest do Německa, kde jednali 
o dodávkách s příjemci. „Všichni jednali s vědomím, že se tímto jednáním dopouštějí trestného činu. Působili jako organizovaná skupina 
ve více státech," uvedla žalobkyně Přibylová.

První várku nejméně pěti kilogramů marihuany do Norska v březnu údajně dopravil kurýr Patrik Bajčík. Jen o pár dní později směřovalo dalších pět kilo do Německa. Tamní policie však tuto zásilku odhalila. Činnost celé skupiny začali vyšetřovatelé sledovat poté, co byli v Berlíně v květnu zadrženi a odsouzeni kurýři Pavel Nedvěd a Martin Konečný.

Čeští policisté zadrželi podezřelé koncem června. Čtyři
z nich jsou od té doby ve vazbě. Třeba Roberta Salivara zatýkala zásahová jednotka nedaleko dálničního motorestu Rohlenka u Brna. V autě měl 3,7 kilogramů marihuany a legálně drženou pistoli, kterou podle svých slov nosil kvůli sebeobraně.

Soud včera vyslýchal obžalované a dotazoval se na jejich rodinné i pracovní poměry, minulost i vzájemné vztahy. Dung Van Tran využil svého práva a odmítl vypovídat. Jeho syn Tiep Thanh Tran se vzápětí pokusil vzít veškerou vinu na sebe. Řekl, že táta ani ostatní o ničem nevěděli. Prý je zneužil a u soudu se ocitli jen kvůli němu. A také kvůli údajným lžím odsouzeného kurýra Pavla Nedvěda.

„Nikdy jsem nikomu neřekl, že chci něco dovézt. 
O marihuaně jsem věděl pouze já, bál jsem se totiž , že ostatní jsou hamouni a ukradnou mi ji.Mrzí mě, že jsem se tohoto jednání dopustil, ale byl jsem pod velkým tlakem jiných lidí, které nemohu kvůli bezpečnosti své rodiny jmenovat," prohlásil obžalovaný.

Jako další předstoupil před soud Robert Salivar. Žaloba ho viní z toho, že půjčoval komplicům auto i peníze na zajištění přepravy marihuany. On sám s tím ale rozhodně nesouhlasí. Označil se za poměrně úspěšného a pracovitého podnikatele, který rozhodně nemá zapotřebí páchat trestnou činnost.

Jeho vazební stíhání je jeden velký omyl, jímž nejvíc trpí jeho partnerka, tři děti a rodiče. „Snažil jsem se vždy poctivě pracovat a slušně žít. Nikdy jsem nebral drogy, nikdy jsem nebyl na pracáku, nikdy jsem od nikoho nic nechtěl. Žádných vývozů do zahraničí jsem se neúčastnil ani jsem nic nefinancoval, protože jsem neměl volné prostředky," hájil se obžalovaný Salivar.

Po něm přišel na řadu Chien Van Phi. Při domovní prohlídce v bytě jeho přítelkyně zajistila policie komponenty pro pěstování marihuany. Kde se tam vzaly, to pro obžalovaného zůstává záhadou. Přestože se dušoval, že s touto návykovou látkou nikdy neměl nic společného a viděl ji pouze na obrázcích v novinách nebo na internetu, na přímý dotaz soudce byl nucen přiznat, že už byl v minulosti kvůli této droze odsouzen a potrestán dvěma lety a dvěma měsíci vězení.  Bylo to právě v Norsku, kde nyní skupina udržovala čilé kontakty.

„Tenkrát jsem jel se známým v autě a on to tam měl. Já o tom nevěděl. Jsem kamarád Tiepa, ale s touto činností jsem neměl nic společného. Co kdo z obžalovaných dělal, to nevím," tvrdil Chien Van Phi.

Hlavní líčení bude pokračovat v pátek a v příštím týdnu pak 
od 23. do 25. září