Dodnes se rodiče ze ztráty své dcery Simony nevzpamatovali. Byla jejich jediným dítě, které jejich cesty spojovala i po rozchodu. Celý život měla před sebou. Zemřela na prahu dospělosti. Žádné peníze jejich bolest nezmírní, odškodné ale patří do souhrnného trestu, jenž po tragické nehodě na Orlíku dopadl na dvacetiletého mladíka.

Právě proti této jeho části se řidič vodního skútru, Christopher Steinert, odvolal. Táborský krajský soud ale dnes nenašel důvod, aby se přiklonil na jeho stranu.
Táborský krajský soud tak potvrdil červnové rozhodnutí píseckého okresního soudu: pozůstalým rodičům má mladík zaplatit 1,4 milionu korun.

„Při stanovení výše jsme u okresního soudu neshledali žádné procesní vady. Jestli bychom k této částce měli mít nějaké výhrady, tak jen takové, že měla být vyšší. Matka s dcerou měly velmi silné citové pouto, těžko si lze představit intenzivnější vztah. Denně byly spolu. Matka její smrtí přišla o budoucí podporu své dcery i o vnoučata… O snížení částky nelze uvažovat, “ zdůvodnila rozhodnutí odvolacího soudu předsedkyně senátu Milena Vránková.

Kromě pětileté podmínky a zákazu řízení plavidel tak Christopher Steinert, jenž se ze soudního jednání omluvil kvůli škole, kde se připravuje na maturitu, musí matce zemřelé dívky zaplatit 800 tisíc a otci 600 tisíc. Rozdíl vyjadřuje pouze skutečnost, že otec s rodinou v té době již nežil. Psychicky trpí stejně jako jeho bývalá partnerka a ani po roce od tragické smrti své dcery se u soudu nedokázal ubránit slzám. Vynesené rozhodnutí nijak nekomentoval. Život dcery mu prý peníze stejně nevrátí.

Obhájce řidiče skútru, Josef Doucha uvedl, že jeho klient se odvoláním snažil snížit finanční trest, protože je nemajetný, nevýdělečný a stále studuje. Konkrétní představu o adekvátní sumě ale podle něj neměl. „Pouze jsme se snažili zmírnit finanční dopad, a to se nepodařilo. Myslím, že předsedkyně senátu velice dobře odůvodnila rozhodnutí , kterému se musíme podvolit,“ připustil obhájce.

Nejen táborský soud ale u Christophera hledal upřímný projev lítosti marně. S matkou dívky komunikoval přes textové zprávy, otce nekontaktoval vůbec a na pohřeb anonymně poslal věnec. „O lítosti si může soud udělat závěr sám z dneška,“ reagoval soudní zmocněnec poškozené matky Šárky J. na prázdné místo vedle Josefa Douchy.

Obžalovaný se nyní může již jen dovolávat k nejvyššímu soudu. „S klientem to projednám, jeho slovo bude poslední, ale domnívám se, že dovolání nevyužijeme,“ naznačil Josef Doucha.

Tragédie se na Orlíku stala loni 10. července. Mladík na skútru narazil do pramice, na níž jela osmnáctiletá Simona se svým přítelem. Srážku nepřežila.
Christopher Steinert byl v Písku odsouzen za neúmyslné zabití k odnětí svobody na tři roky s odkladem na pět let, zákazem činnosti a peněžitým trestem za nemajetnou újmu ve výši 1,4 milionu.