Budějovičtí kriminalisté vypátrali 37letého muže z Prachaticka, který po zářijovém propuštění z vězení neztrácel čas. Pravidelně jezdil do krajského města a oslovoval desítky lidí. Podle vyšetřovatele, jenž měl případ na starosti, si při tom počínal dost rafinovaně. „Vybral si na zvonku jméno a dotyčnému volal. Znal jména sousedů a za některého se vydával. Většinou volil lidi s vysokoškolským titulem, protože takoví se v domě těší největší důvěře," popsal kriminalista.

Scénář byl vždy stejný. Podvodník pod vypůjčeným jménem nakukal „sousedům", že je mimo město a přijel za ním kamarád, který se náhle ocitl v tíživé životní situaci. Jednou to bylo třeba onemocnění dcery v zahraničí, jindy zase  maminka, která pro změnu potřebuje rychlý převoz do nemocnice kdesi na druhém konci republiky. Potřeboval by proto půjčit nějaké peníze. Ne moc, většinou tak od jednoho do třech tisíc korun. On sám by to pro něj samozřejmě rád udělal, ale bohužel se vrátí domů až později. Kdyby „sousedi" vypomohli, určitě se pak s nimi vyrovná.

„Část oslovených pochopitelně odmítla, ale starší vycházeli vstříc, protože nejsou lhostejní a chtěli pomoci. Kromě jedné poškozené po něm ani nikdo nechtěl průkaz totožnosti," upozorňuje kriminalista. Touto výjimkou byla seniorka, která podvodníkovi poskytla tři tisíce korun. Napřed ale chtěla vidět nějaký doklad. Protřelý recidivista jí s ledovým klidem a úsměvem na tváři předložil svůj vlastní řidičák. Žádný strom ale neroste přímo do nebe. Podvodník si byl časem tak jistý sám sebou, že zapomněl na veškerou ostražitost. Neměnil způsoby provedení, dokonce ani číslo mobilu, ze kterého poškozeným volal.

Díky moderní technologii 
i kamerovým systémům začali kriminalisté jednotlivé případy skládat dohromady. Zjistili kdy a kde dobíjel kredit, a k jeho zatčení pak zbýval už jen malý krůček. „Na záznamech nám vycházel jeden stejný člověk, kterého jsme navíc znali z dřívějška. Pozvali jsme ho k nám a předložili mu nezvratné důkazy," zmiňuje vyšetřovatel.

Přestože byl obviněný muž v minulosti už čtyřikrát soudně trestaný (za podvody, vydírání, porušování domovní svobody a další zločiny) a z vězení vyšel s podmínkou, k poškozeným se prý choval velmi slušně. Jejich důvěru si získal jak solidním vystupováním, tak třeba i tím, že chodil v obleku. A na rozdíl od mnohých jiných podvodníků nepožadoval horentní sumy. Občas sice získal i pár tisíc, jindy se ovšem spokojil jen s několika stovkami.  Celkem mu policie prokázala škodu necelých 17 tisíc korun.

„Z tohoto pohledu bychom mohli říct, že se jedná o bagatelní trestnou činnost. Je však společensky velmi nebezpečná, protože oběťmi jsou bezbranní důchodci," zdůrazňuje vyšetřovatel. Získané peníze pachatel použil na chod domácnosti. Tvrdil totiž partnerce, že chodí do práce, a lup vydával za normální výdělek. Žena tak prý neměla o jeho výletech nejmenší tušení. „Dříve pracoval ve stavebnictví, ale po propuštění z výkonu trestu údajně nemohl najít místo. Proto se vrátil na šikmou plochu," dodává kriminalista. Obviněný porušil podmínku, kterou mu soud stanovil  do září 2017. Hrozí mu tříletý trest odnětí svobody.