Přišel k nim synáček, který je trochu praštěný. Tak vyhodnotil vyhrožování budoucího vraha Jana Heidingera jeden z policistů, jimž hudebník Pavel Malhocký volal u pomoc. Jejich vinu začal včera rozebírat budějovický okresní soud. Hlavní líčení se týkalo tří policistů, kteří se přímo podíleli na neúspěšném zásahu v bytě manželů Malhockých krátce před jejich vraždou.

Na lavici obžalovaných usedli operátor linky 158 Jan Gregor, který hovor od Malhockých přijímal, a s ním operační důstojník Jiří Kysela i dozorčí obvodního oddělení Pavel Zeman, jenž vyslal na místo hlídku.

„Neselhali jsme“

Podle žalobce Romana Tibitanzla policisté důkladně neprověřili okolnosti oznámení a nezískali tak ucelený obraz o této události i situaci. „Nesoustředili ani potřebné informace nutné k posouzení závažnosti takového telefonátu, ačkoliv od oznamovatele věděli, že byl s největší pravděpodobností ohrožován střelnou zbraní,“ zdůvodnil Tibitanzl.

Všichni tři obžalovaní však svou vinu odmítají. „Domnívám se, že jsem postupoval v souladu se všemi platnými nařízeními. Ve světle informací, které se později začaly objevovat, bych pochopitelně jednal jinak, ale tehdy se nikde neobjevilo, že je Heidinger nebezpečný. Vycházel jsem z informací, které jsem měl v tu chvíli k dispozici, a jsem proto přesvědčen, že jsem nijak neselhal,“ hájil se Jan Gregor. U policie sloužil přes 30 let a dnes je v důchodu. Paradoxem je, že krátce před útokem na Malhocké měl jít do výsluhy.

Kvůli jeho zkušenostem jej však nadřízení přesvědčili, aby ještě rok zůstal, protože nikoho jiného nemají. Později však byl prvním obviněným, protože to měl být on, kdo rozhodoval o postupu po oznámení. To však Gregor odmítá.

„Metodiku, jak v takových případech postupovat, vydal policejní ředitel Heřman až po vraždě. Do té doby nic nebylo. Za viníky jsme byli označeni my tři jen proto, aby si funkcionáři udrželi svá místa,“ je přesvědčen Gregor. Samotný policejní šéf Radomír Heřman se odmítl k tomuto nařčení vyjádřit, odkázal na mluvčího Jiřího Matznera. „Musí o tom rozhodnout soud. Mohu však říct, že pravidla vždy existovala a policista je povinen sladit je tak, aby byla v souladu se zákonem,“ uvedl Matzner.

U soudu zazněla i nahrávka hovoru Malhockého s Gregorem: „… chtěl bych nahlásit útok od Honzy Heidingera tady v Komenského ulici. Dobře to dopadlo, jsem naživu, ale mělo by se s tím něco udělat,“ žádal Malhocký. Gregor jej proto přepojuje na obvodní oddělení k dozorčímu Pavlu Zemanovi. „Vyřiď to, nemám tam koho poslat,“ říká Gregor Zemanovi. Ten mu odpovídá: „Já tam taky nemám koho poslat, děláme to pitomé nádraží.“ Ve chvíli, kdy se Malhočtí dožadují ochrany, je totiž v celém městě volná pouze jedna hlídka a ta právě řeší kapesní krádež v Nádražní ulici.

Druhým obžalovaným je Jiří Kysela, který sloužil s Gregorem. Je jediný, kdo vyjádřil lítost. „Je mi strašně líto, co se stalo a že k tomu došlo v době mé služby. V té obžalobě jsem však nenašel nic, v čem bych pochybil,“ argumentoval. O telefonátu Malhockého prý nevěděl. Jeho role v případu je taková, že asi po hodině od oznámení konzultoval se Zemanem, zda se jedná o přestupek nebo trestný čin.

„Řekl mi, že k Malhockým přišel synáček, kterej je trochu praštěnej, a rodiče ho pozvali dál a nabídli mu čaj. Pak jim začal vyhrožovat a odešel. Vyhodnotili jsme to jako přestupek,“ řekl Kysela. Později to byl právě on, kdo přijal hovor od dcer Malhockých, že se stala v bytě dvojnásobná vražda.Posledním z trojice obžalovaných je dozorčí Pavel Zeman, který vyslal na místo hlídku a rozhodl o tom, že se oznámení bude zpracovávat jako přestupek. Ani on však vinu necítí.

„Jsem přesvědčen o tom, že jsem udělal všechno, co jsem v dané chvíli udělat mohl. Vinen se necítím, dnes bych postupoval stejně. Malhocký na mě nepůsobil vystrašeně, měl klidný hlas a ochrany se nedožadoval,“ popsal Zeman. Dodal, že vyslal na místo hlídku mladých a nepříliš zkušených policistů, kteří mu později podali prvotní informace z místa činu. Nešťastnou shodou náhod si napsal (stejně jako Gregor) špatná jména oznamovatele i útočníka a v policejních databázích se mu proto k nim nic neobjevilo. Událost proto nepovažoval za natolik vážnou, že by měl kvůli ní přijímat nějaká zvláštní opatření.

Hlavní líčení bude pokračovat v pondělí. Soud vyslechne hlídku, která na místo činu vyjela. Pak zřejmě padne i rozsudek