Tedy že obsahuje speciální zařízení (konkrétně plastovou lištu s kamerkou), které umožňuje odečtení PIN kódu a slouží k následnému nelegálnímu výběru peněz cizí osobou. Oba se včera s touto zkušeností svěřili u krajského soudu, kde pokračovalo hlavní líčení s Bulharem Stefanem Gerovem a Rumuny Gabrielem Rafaelem Osolosem a Narcisem Dumitru Deaconu, kteří  mají podle obžaloby tento a dalších 24 bankomatů v různých částech republice na svědomí. Jimi získaná data karet využili jiní členové mezinárodní organizované skupiny  k výběrům peněz v Brazílii, Mexiku, Indonésii, Singapuru či Macau.

Svědek Josef K. ve středu před soudem vypověděl, že po příchodu k bankomatu nic podezřelého neregistroval. Snad jen to, že těsně před ním se zde pohybovali dva muži. Ti však nebyli ničím nápadní, takže jejich vizáž si nezapamatoval.

„Přítelkyně mi dala svou kartu, abych jí zkontroloval zůstatek na účtu. Po ukončení transakce začala karta vyjíždět a zajíždět, na něco narážela. Nakonec zůstala v bankomatu, kde se objevilo upozornění, abychom kontaktovali banku. Strčil jsem tam tedy svou kartu a zvolil jsem výběr peněz. Ani moje karta nevyjížděla, ve zdířce se to nějak zaráželo. Vzal jsem za to a v ruce mi zůstal nějaký zelený plast. Mně škoda nevznikla, ale přítelkyně musela jet vyřizovat novou kartu. Ten předmět jsem donesl na policii," popisoval Josef K.

Svědkyně Zdeňka P. v této době stála za Josefem K. a čekala, až na ni přijde řada. Když viděla, že má muž problémy 
a bankomat mu „sežral" kartu, údajně mu poradila, aby 
se hned obrátil na policii. Zároveň si všimla, že za nimi stojí jakýsi podezřelý mladík.

"Když jsem tomu pánovi (Josefovi K.) říkala, aby s tím šel na policii, ten mladík se rychle otočil a šel pryč. Bylo mi to divné, určitě nás musel slyšet, protože tam byl klid," vzpomínala Zdeňka P., která si 
i skoro po roce dokázala vzpomenout na podrobný popis podezřelého, včetně jeho oblečení. Při osobní konfrontaci s obžalovanými ale uvedla, že nikdo z nich to určitě nebyl.

Předseda senátu Michal Kubánek poté seznámil strany s dalšími svědeckými výpověďmi z přípravného řízení na policii. Jako první přečetl vyjádření Miroslava H., majitele penzionu v Plané nad Lužnicí, kde byli obžalovaní ubytováni těsně před svým zadržením. Svědek vypověděl, že 
u jejich příjezdu osobně nebyl, ale když se jej na možnou přítomnost pachatelů telefonicky dotazovali kriminalisté, zaměstnankyně Petra K. potvrdila, že  takové muže pár minut předtím ubytovávala.

„Byli to muži ve věku kolem třiceti let, působili slušným dojmem. Nestačil jsem je ani zapsat do ubytovací knihy, protože je hned zadržela policie. Ta pak rovnou zapečetila i dveře jejich apartmánu," zmínil Miroslav H. Zaměstnankyně jeho penzionu Petra K. doplnila, že v inkriminované době hovořila s cizincem, který měl zájem 
o ubytování. Kromě ceny bylo jeho prvotní starostí to, zda je k dispozici internet a zda žena hovoří rusky. Když jej svědkyně ujistila, že zde může využít wi-fi připojení, neznámý objednavatel souhlasil a jeho dva společníci už vzápětí nosili na pokoj zavazadla.

„Po dobu mé přítomnosti 
se na penzionu zdrželi asi hodinu. Myslím, že na pokoji nenechávali žádné věci," doplnila Petra K.

Seriózně a nekonfliktně působili obžalovaní i na Davida M., majitele penzionu v Sedlici u Bechyně, kde pobývali jen pár dní předtím. Svědek na policii vypověděl, že ubytoval cizince v pozdějších večerních hodinách a hned druhý den ráno jej poněkud zarazila jejich  neochota vyplnil mezinárodní dotazník, ve kterém musejí cizinci sdělovat své osobní údaje a účel návštěvy ČR.

„Vystupovali velmi slušně, ale dotazník nevyplnili. Zdůvodnili to tím, že mají doklady na pokoji. Rovnou zaplatili za další noc a to samé se opakovalo i další den. Protože jsem neznal jejich osobní údaje, nemohl jsem je ani zapsat do ubytovací knihy," vysvětloval David M. Když se soudce Michal Kubánek dotazoval obžalovaných, proč nevyplnili zmiňovaný dotazník, dva popřeli, že by se na něco takového vůbec pamatovali. „Já jsem doklady předložil," reagoval třetí z obžalovaných Gabriel Rafael Osolos.

Hlavní líčení ve čtvrtek pokračuje.

Článek z prvního dne líčení: Luxovali cizí účty, ale teď o ničem neví