Jihočeský policejní ředitel Luděk Procházka na pondělní tiskové konferenci uvedl: „Obvinění muži podle dosud zjištěných skutečností, po vzájemné domluvě a naplánování, přepadli tehdy večer rodinnou firmu v Horusicích na Táborsku. Brutálním mlácením donutili majitele domu vydat několik set tisíc korun. Při přepadení vyhrožovali poškozeným střelnou zbraní, napadené svázali a dva muže ztloukli zvlášť surovým způsobem. Oba na následky brutálního útoku zemřeli. Ostatním přepadeným způsobili zranění těžká a lehká. Napadení utrpěli také závažná psychická traumata, jejichž následky mohou přetrvávat do konce života,“ přiblížil Luděk Procházka tehdejší události.

ČTETE TAKÉ: Vrahové z Horusic rok unikají trestu

Za obrovským úspěchem jihočeské policie stojí 18měsíční mravenčí práce týmu kriminalistů, s nimiž spolupracovalo několik stovek policistů, kteří vyslechli na 600 osob. Pátrání vedlo i do dalších pěti zemí - Maďarska, Ukrajiny, Polska, Slovenska a Německa. První vlaštovka, která kriminalisty přivedla na stopu hlavních pachatelů, se objevila po pěti měsících intenzivní práce, a tak bylo možné zaměřit se na užší skupinu osob. Výsledkem je sedm zadržených v několika krajích, včetně obviněných - 32 a 36letého muže, kteří se po území ČR pohybovali legálně a zajištěni byli v Jihomoravském kraji. Mají za sebou trestní minulost v zahraničí a zůstávají ve vazbě, zatímco ostatních pět podezřelých je vyšetřováno na svobodě. „Oba obvinění byli vyslechnuti, ale kvůli dalšímu vyšetřování mohu jen říci, že v době zločinu byli na místě,“ uvedl vedoucí vyšetřovacího týmu Roman Hospodářský. „K usvědčení pachatelů jsme využili desítek stop nalezených na místě činu, z nichž některé se ukázaly jako velmi významné. Pomohla nám i svědectví občanů,“ konstatoval komisař.

NAPSALI JSME: Horusicemi otřásl útok agresorů

Pachatele surového zločinu nečeká žádná příjemná budoucnost. Zůstane-li u současné kvalifikace činu, mohou počítat až s výjimečným trestem – s doživotím. „Kriminalisté se budou snažit v souladu s trestním řádem předložit do šesti měsíců vyšetřený případ státnímu zástupci a soudu,“ dodává policejní mluví Jiří Matzner.

Martin Hadrávek, syn a synovec dvou obětí, se již těší, že dojde ke spravedlivému soudu s pachateli, kteří mu vzali otce a strýce. "Zadržení pachatelů nám sice už nijak nepomůže, ale jsem rád, že neběhají dál mezi námi. Životy to nikomu nevrátí, je ale dobře, že se podařilo tyhle živly eliminovat,  pro společnost je to určitě dobře. Doufám aspoň, že se je povede eliminovat ne dočasně, ale dlouhodobě. Teď se věnuji naplno práci, pohlcuje mě tak, že nemám čas na to všechno myslet."

Další články o dvojnásobné vraždě v Horusicích čtěte ZDE