„Lásko, doufám, že si neužíváš beze mě. Vydělám ještě nějaké prašulky a pořádně se oblečeme, aspoň 
za dvacku… Lily, hlavně neber drogy, někdy si kdyžtak dáme spolu, ale jinak ne. A važ si toho, že tě miluju…"

Právě policejními odposlechy hovorů i SMS zpráv a výslechem jednoho svědka včera 
u krajského soudu pokračovalo hlavní líčení se šesti Vietnamci a dvěma Čechy, kteří podle obžaloby organizovali přepravu konopí do Norska, Německa či Polska. Využívali k tomu najaté kurýry. (Náš Deník informoval v článku Sedm lidí stojí před soudem kvůli kšeftům s marihuanou).

Z původních osmi obžalovaných se ke středečnímu jednání dostavilo jen šest lidí. Vietnamec Nam Hoai Trinh (26) zmizel ještě před zahájením hlavního líčení a je souzen jako uprchlý. Kurýr nejméně pěti kilogramů marihuany do Norska Patrik Bajčík (33) ze Znojemska byl stíhaný na svobodě a zřejmě toho zneužil. K prvním jednáním se ještě dostavil, dnes už však není k zastižení. Nemůže ho sehnat ani jeho advokátka. Předseda senátu Michal Kubánek proto rozhodl, že soud v nejbližších dnech vydá příkaz k zatčení.

Ještě před přehráním odposlechů požádal o slovo obžalovaný Dung Van Tran (55). Majitel obchodu v Dolní Cerekvi čelí obvinění, že působil jako předvoj při cestách s drogami a kontroloval, zda na trasách nejsou policejní hlídky. Policisté u něj rovněž zabavili zářivky, větráky a další komponenty k pěstování marihuany pod umělým osvětlením.

Společně s ním sedí na lavici obžalovaných i jeho syn Tiep Thanh Tran (26), přezdívaný Tomáš. A právě na něj by otec rád přehrál svůj možný díl viny. „Já jsem nevinný. Já jsem byl zneužitý vlastním synem. K těm telefonickým hovorům nevím, co mám říct. Je mi z toho smutno. Nikdy jsem nejel jako předvoj drog, ani pro syna. Jen jednou mě požádal, abych zajel do Jihlavy a zkontroloval, jestli cestou není policie. Neměl totiž řidičák. Zakázal jsem mu, aby to opakoval," tvrdil otec.

Syn proti jeho slovům v zásadě nic nenamítal, pouze opravil překladatele, že jednu část otcovy výpovědi neinterpretoval správně. Už při zářijovém zahájení hlavního líčení „Tomáš" řekl, že táta ani ostatní o ničem nevěděli. Prý je zneužil a u soudu jsou jen kvůli němu. A také kvůli údajným lžím odsouzeného kurýra Pavla Nedvěda. „Nikdy jsem nikomu neřekl, že chci něco dovézt. O marihuaně jsem věděl pouze já, bál jsem se totiž, že ostatní jsou hamouni a ukradnou mi ji. Mrzí mě, že jsem se tohoto jednání dopustil, ale byl jsem 
pod velkým tlakem jiných lidí, které nemohu kvůli bezpečnosti své rodiny jmenovat," prohlásil obžalovaný.

Před soudem včera vystoupil i jeho bývalý partner v podnikání Ján T. Oba do loňského dubna působili jako jediní jednatelé společnosti s ručením omezeným v Benešově nad Černou. Firma obstarávala zahraniční dělníky do výroby.

Svědek popsal, že se o obvinění bývalého parťáka dozvěděl z médií a byl to pro něj šok. „Byl to zodpovědný člověk, žil normálně. Otec je (obžalovaného i jeho sourozence) vychovával tvrdě, nikdy jsem Tomáše neviděl, že by si nějak vyskakoval. Měl jsem ho rád jako syna, nikdy mě nezklamal," vypovídal Ján T.

Hlavní líčení ve čtvrtek pokračuje.