Slavnostního vyhlášení ankety všem přítomným zpříjemnila hrou na klavír. „Měla jsem rozcvičené tři sólové skladby, ale nakonec jsme s paní učitelkou vybraly tu, která byla atraktivní pro obecenstvo," řekla oceněná klavíristka.

Na klavír hraje ve třídě Šárky Dudové, na housle ji v českobudějovické hudební škole Bohuslava Jeremiáše vyučuje Tuula Sivula-Vacek.
„Nedá se říct, který z těch nástrojů bych měla raději," přemýšlela Alžběta Marková. „Na housle sice hraju delší dobu, ale oboje mám stejně ráda," dodala nadějná umělkyně, která sbírá ocenění nejen na českých, ale také mezinárodních soutěžích.

K tomu je kromě talentu zapotřebí i jistá píle, a tak i Alžběta Marková každý den poctivě trénuje. „Kromě středy chodím každý den do hudebky," řekla vítězka hudební kategorie.

I tak má ale jako každý teenager čas i na své zájmy. „Mám moc ráda koně, tak když mám volno, chodím jezdit na koni," vyjmenovala Alžběta Marková další ze svých velkých zálib. „Jinak se také hodně učím," doplnila studentka Biskupského gymnázia v Českých Budějovicích.

Odpočívá při matematice

Matěje Konečného baví matematika a informatika.„Obsah čtverce sestrojeného nad přeponou je roven součtu obsahů čtverců sestrojených nad odvěsnami, tak zní moje životní motto," prozrazuje Matěj Konečný, který chodí na českobudějovické Gymnázium Jírovcova.

Zabývá se matematikou, přírodními vědami a také informatikou. Nevyhýbá se ale ani humanitním předmětům. Právě Matějovi v letošním ročníku soutěže Talent Jihočeského kraje náleží první místo v kategorii všestrannost. „Matematika je pro mě odpočinek, ale rád si také zahraju na kytaru," doplnil nadaný student.

Ráda by na olympiádu

Simona Šimůnková má nejraději triatlon.Už teď sbírá Simona Šimůnková z Adamova na českém závodním poli jeden úspěch za druhým. Kromě prvního místa na mistrovství České republiky se může pyšnit stejným titulem také v duatlonu.

„Já mám raději triatlon, protože v duatlonu musíte běžet dvakrát, a to je takové náročnější," řekla Simona Šimůnková z českobudějovického Gymnázia Česká. „Navíc mám díky tomu, že jsem dřív plavala, k triatlonu blíž," doplnila česká reprezentantka, která má pro tento rok jasný cíl.

„Chtěla bych jet na mistrovství Evropy a kdyby se povedlo, tak i na mistrovství světa," prozradila své plány nadějná sportovkyně. „Do budoucna bych se pak ráda podívala i na olympiádu," svěřila se Simona Šimůnková se svými sny. Ve sportovní kategorii ankety získala cenu pro nejlepší. „Nechci se tím živit, ale dokud to půjde, je mým cílem být co nejlepší," prozradila své ambice Simona Šimůnková.

Jako každý vrcholový sportovec si však musí udělat čas i na regeneraci. „Máme doma velkou vanu, takže tam většinou relaxuji. Anebo si zajdu na masáž," dodala Simona Šimůnková.

Sestavuje modely letadel

Michala Břízu baví modelářství.V kategorii techniky zvítězil Michal Bříza. Jeho velkým koníčkem je totiž sestavování plastikových modelů letadel. „Sestavit jeden model mi trvá přibližně půl roku," prozradil student Gymnázia Týn nad Vltavou.

V současnosti je 
jedním z nejlepších juniorských plastikových modelářů v u nás. Za své úspěchy byl dokonce Svazem stavitelů plastikových modelů ČR vyslán reprezentovat naši zemi na jednu z největších soutěží na světě do anglického Teifordu, kde se svými modely získal 
první místo a ocenění za provedení modelu.

KLÁRA SKÁLOVÁ