ČESKÉ BUDĚJOVICE
Budějovický advent začne 
v sobotu rozsvícením vánočního stromu. Primátor Jiří Svoboda strom rozzáří 
v 16.30 hodin. Půl hodiny před tím začne na náměstí Přemysla Otakara II. koncert uskupení Black Tower, od 16.45 vystoupí sbor Carmína a od 17 hodin Ivan Hlas Trio. S prvním adventním víkendem začnou na náměstí také tradiční trhy. Vyrostlo zde 78 dřevěných stánků. Jejich pulty zaplní keramika, adventní věnce, hračky, ručně foukané sklo, svíčky, dekorace; z jiného zboží formičky na cukroví, ozdoby, jmelí, polštářky, koupelové soli, proutěné výrobky i bylinky. Na své si přijdou i gurmáni. Hlavní atrakcí adventu bude od neděle ledové kluziště přímo na náměstí. Na kluzišti o rozměrech 15 x 20 metrů se bude bruslit denně od 10 do 20 hodin.

TÝN NAD VLTAVOU
První adventní neděli se 
v Týně nad Vltavou od 16 hodin uskuteční již osmý ročník průvodu se zvonky, který vyrazí z náměstí Míru do dvou směrů. Jeden průvod půjde rozsvítit stromeček u MŠ Hlinecká, druhá část průvodu se zúčastní zpívání na Malé Straně. Oba průvody nakonec svou cestu zakončí opět na náměstí Míru. Po průvodu přijde na řadu slavnostní rozsvícení vánočního stromu a celé vánoční výzdoby města. Při rozsvícení se městem rozezní cinkání zvonečků, které si děti přinesou. Pro milovníky ručních prací bude 
v městské knihovně připraveno vánoční vyrábění.

ÚSILNÉ
Jarmark s výrobky dětí 
z mateřské školky zpestří už podruhé slavnostní podvečer u vánočního stromu na návsi v Úsilném. Jarmark se koná v první adventní neděli od 16 hodin a podle starosty obce Pavla Kašpárka je dobrou příležitostí 
k tomu, aby děti získaly alespoň základní finanční povědomí. Při rozsvícení vánočního stromu zahraje od 17 hodin kapela a na návsi zazní také koledy.

HLUBOKÁ NAD VLTAVOU
Staročeské adventní trhy si můžete užít v prostorách hlubockého zámku a sousední Alšovy jihočeské galerie. Trhovci tady své zboží nabídnou každou adventní neděli od 9 do 16.30 h. Kromě stánků na vás čekají výtvarné dílny pro děti, komentované prohlídky stálé expozice „Meziprůzkumy" Alšovy jihočeské galerie, hudební a divadelní vystoupení, výtvarná Ježíškova pošta, fotokoutek „Betlém" nebo promítání vánočních pohádek.

KAMENNÝ ÚJEZD
Lidový jarmark chystají 
v neděli v Kamenném Újezdu. Zdejší sokolovna se od 10 do 16 hodin promění ve vánoční dílnu. Budou se tu zdobit perníčky, obdivovat budou moci všichni příchozí všemožné výrobky z keramiky, včelího vosku, kovářské výrobky či bižuterii. Vystoupí zde také Venkovská dudácká muzika, Bedrník a Folklorní soubor Radost. Po skončení jarmarku se v parku na náměstí uskuteční slavnostní rozsvěcení vánočního stromku.

ZOO DVOREC
Komentované prohlídky si na první adventní neděli připravili v Zoo Dvorec. Od 13 hodin se budou krmit primáti, v 15 hodin přijdou na řadu šelmy a v 17 hodin se uskuteční komentované krmení hrocha Buborka. Kromě toho bude zoo od první adventní neděle vánočně vyzdobená.