Rok provozu Masných krámů opravňuje k bilancování nejen vlastníky, ale i nájemce. Položili jsme proto několik otázek zástupci Budějovického Budvaru, n. p., Antonínu Janskému, který v pivovaru vede oddělení Gastro.
Kroužkovaný ležák v Masných krámech je pojmem. Čím je výjimečný?
V Masných krámech se kroužkovaný ležák Budweiser Budvar čepuje přímo z tanku. Jinak je k dostání jen ve vybraných českých restauracích. Kvůli obsahu živých kvasinek je kroužkovaný ležák velmi citlivý na podmínky skladování (při 6°-8° C) a ošetřování, které splňují jen některé restaurace.
Liší se i postup výroby?
Částečně. Počáteční postup výroby kroužkovaného ležáku je stejný jako u vaření ležáku Budweiser Budvar. Rozdíl spočívá v tom, že do hotového piva v konzumní jakosti se před stáčením přidá určité množství „kroužků“ – neboli nové kultury pivovarských kvasinek v nejlepší kondici a nový podíl extraktu. Kvasinky pak pokračují ve své práci a dostávají se živé přímo k zákazníkovi. Díky nim má kroužkovaný ležák lepší senzorické vlastnosti než klasický sudový ležák, má vyšší říz, nebo pevnější pěnu.
Co vás těší po roce obnoveného provozu nejvíce?
Jsem rád, že se znovu Masné krámy staly místem setkání, jako tomu bylo dříve. Místní i turisté si dávají sraz před Masnými krámy a znovu platí, že kdo nebyl v Masných krámech, nebyl v Budějovicích. Pro zajímavost, za rok se vytočilo 156 065 litrů piva a vydalo téměř 120 000 porcí jídel.