Kuriozity se sešly z různých míst Jihočeského kraje. „Každý archiv přispěl nějakými perličkami," říká Vlastimil Kolda, zástupce ředitele Státního oblastního archivu Třeboň.

Celkem to bude na 150 artefaktů, shromážděných na způsob kabinetu kuriozit. Zájemci uvidí  dokonce i „zavlečené" dokumenty, které jsou až ze středověku. Jedná se o písemnosti z archivu italské šlechtické rodiny Collalto 
et San Salvatore, datované 
k roku 1351 a dnes uložené 
ve Strakonicích. „Nemají naprosto žádnou vazbu na jižní Čechy," zdůrazňuje Vlastimil Kolda a dodává, že je možné, že se do regionu dostaly po 1. světové válce.

Statky zmíněného rodu totiž ležely v linii fronty na Piavě, kde působili i rakousko – uherští vojáci. Pro tento způsob „importu" by mohlo svědčit i to, že v rokycanském archivu je například další soubor z majetku zmíněné italské rodiny a jeden z dokumentů je datován k roku 994, jde zřejmě o nejstarší pergamenovou listinu uloženou na našem území, byť nemá jinak s Čechami nic společného.

Možná tedy některé vojáky z 1. světové války inspirovala švédská aktivita na konci války třicetileté… Akce v budějovickém archivu také připomene  výročí vzniku systematické státní péče o důležité dokumenty a záznamy. „V roce 1954 zřídilo vládní nařízení o archivnictví Jednotný státní archivní fond," připomíná Vlastimil Kolda a dodává, že dnes se jako Národní archivní dědictví označuje soubor všech dokumentů ve všech archivech České republiky.

Jen v jižních Čechách je 
ve Státním oblastním archivu v Třeboni a jeho pobočkách 
a potom v jednotlivých okresních archivech uloženo tolik různých dokumentů a předmětů, že poskládány vedle sebe by vytvořily řadu dlouhou 51 kilometrů.

Výstava v budějovickém archivu potrvá do 25. června.