Výhody atletiky jsou podle Pavla Váni jasné: „Sportovci se zde naučí všemu, rychlosti i obratnosti. Dokonce se sem docházejí učit fotbalisti a hokejisti, protože jsou pomalí."

Aby měl sportovec možnost působit závodně, to samozřejmě vyžaduje velké úsilí.

„Atletika je tvrdý sport a dřina. Plno lidí si myslí, že budou dvakrát týdně trénovat a můžou závodit, tak to ale není." Jako jeden z trenérů proto dohlíží na trénink juniorů třikrát týdně, starší děti docházejí čtyřikrát, dorostenci pětkrát a starší a usilovnější sportovci už dvojfázově ráno a večer.

Mladé atlety trénuje Pavel Váňa na dvou místech. „V zimě běháme ve sportovní hale, tam je to slušné. V létě se ale musíme spokojit s dvěma dráhami," vysvětluje. Závody mají atleti téměř každý týden. Kromě toho ještě třikrát ročně jezdí na soustředění. Jednou do Nové Včelnice, do Nymburka a do Veselí nad Lužnicí. Každoročně také SK Čéčova pořádá v zimě výlet na Kleť.

Atleti SK Čéčova vykročili do sezony 2016 tou správnou nohou. Na Krajských halových přeborech přípravek v Nové Včelnici získali víc než čtvrtinu všech medailí.

Každý den Pavel Váňa stráví trénováním šest hodin a k tomu ještě pracuje. Jeho nadšení sdílejí ještě čtyři další lidé. Budoucnost Pavel Váňa však vidí pesimisticky: „Je málo peněz i trenérů. Nevím, zda to tu bude pokračovat, až tu nebudeme."

Amatérským běžcům by Pavel Váňa doporučil podívat se do běžeckých oddílů, aby věděli jak správný běh vypadá. „Když někdo začne běhat nesprávně, špatně se to odnaučí a může mít i zdravotní potíže. Je nutné, aby vám to někdo ukázal a hlavně vám nesmí chybět chuť."

Vlastní odhodlání dětí totiž navzdory svým schopnostem trenér zcela ovlivnit nemůže. „Teď jsme tu měli dva vynikající běžce, mistry republiky, ale bohužel se chytli marihuany," vysvětluje Pavel Váňa.

Bohuslava Váňová.Kamarádství a zážitky jsou víc než medaileDříve především sportovkyně, dnes jedna z trenérek v SK Čéčova a dcera Pavla Váni má za sebou několik úspěchů. Například účast ve finále Mistrovství České republiky. Žádný svůj úspěch však neřadí výše či níže.
V SK Čéčova trénuje Bohuslava Váňová přípravu od čtyř do jedenácti let a myslí si, že atletika nabízí dětem více než medaile a fyzickou zdatnost: „Může jim dát kamarádství, partu, zážitky. Když mají problémy, tak si je vybijí, přijdou na jiné myšlenky a zapomenou na každodenní povinnosti."
Podle Bohuslavy Váňové se v Českých Budějovicích děti nejvíce zajímají o hokej a fotbal, atletika jim však prý může konkurovat. „Někteří nechtějí hrát kolektivní sporty, tak se dají na atletiku, jsou za sebe. K nám nové děti stále přicházejí."
Atletiku vidí Bohuslava Váňová jako výborný způsob, jak mladé rozpohybovat. Ti prý totiž obzvláště v některých ročnících ve škole o sport vůbec neprojevují zájem. „Nejhorší jsou osmáci a deváťáci. Na tělocviku ve škole vůbec nechtějí cvičit," stěžuje si.
Na otázku, zda její otec trénuje děti dobře, odpovídá kladně: „Řekla bych, že ano. Chová se kamarádsky. Já jsem si k němu jako dcera ale vždy mohla dovolit více než ostatní," přiznává.

AUTOR: PETR LIŠKA