Projekt se ale setkal s vášnivým odporem mnoha obyvatel. Sepsali petici, v níž nashromáždili kolem 750 podpisů, a nakonec si vymohli i konání místního referenda. To se uskuteční v pátek od 14 hodin.

„Já určitě k referendu přijdu, jsem rozhodně proti. Ve 21. století je dost divné dělat 
v centru města sběrný dvůr," myslí si Jindřich Šídlo ze Zlivi.

Jiní obyvatelé, například Jana Doležalová, která bydlí v bytovce hned u náměstí, 
v tom však problém nevidí. „Byla jsem se podívat na nákresy a když to bude zastřešené, nemůže to ničemu zas až tolik vadit," domnívá se Jana Doležalová.

Ve Zlivi dosud slouží sběrný dvůr z 90. let na severním okraji města u lesa, který byl původně koncipován jako kompostárna. Ten už ale současným požadavkům na třídění odpadu nevyhovuje. Odpůrci však místo stavby nového sběrného dvora navrhují, aby se původní rozšířil a zmodernizoval.

Jinou lokaci nám územní plán neumožňuje, říká starosta Jan Koudelka

Jaká jsou pozitiva pro nový sběrný dvůr na Dolním náměstí?
Je to bývalý statek, z nějž zbyly jen obvodové zdi, je v majetku města a dlouhodobě chátrá. Potřebovali jsme vytvořit zázemí pro technické služby města, upravit a využít prostor, který tam je, a nedělat to za vlastní peníze. Z těchto vstupů vzešel nápad vybudovat sběrný dvůr s tím, že 75 % prostoru budou zabírat kontejnery a další součástí bude krytá hala, která poslouží k parkování městské techniky. Ano, adresa je  Dolní náměstí, ano, je to 96 metrů od kostela, ale v podstatě je to okrajová část města, kam se chodí venčit psi. Není to záležitost každodenního konání kulturního dění.

Hledali jste i jiné lokace pro sběrný dvůr?
Územní plán z roku 1994 nám umožňuje jen toto místo, další možnosti jsou nulové. Takže jsme jen využili toho, co nám bylo umožněno předchozím vedením města.

Zvažovali jste možnost rekonstrukce a rozšíření stávajícího sběrného dvoru?
Starý sběrný dvůr je z roku 1995 a byl koncipován jako kompostárna. Současným požadavkům na třídění už nevyhovuje a nebylo možné jej použít, navíc dotace je koncipována na stavbu nového sběrného dvora. Pokud bychom se na problém dívali tak, že chceme pouze ze svých peněz zrekonstruovat současný sběrný dvůr a kompostárnu, jen materiální vybavení by bylo v hodnotě dvou milionů korun bez DPH a pokud bychom chtěli zvětšit prostor, zpevnit plochu a vybudovat oplocení, rozhodně se to za 3 miliony nedá postavit tak, aby to k něčemu bylo.

Dokáže odhadnout kolik přijde lidí k referendu a jak hlasování dopadne?
Nedokážu to vůbec odhadnout. Paradoxně musím říct, že jedinou variantou, který vnese klid do Zlivi, je zákonné ne. Skupina odpůrců bude uspokojena, město vyhodí šestimilionovou dotaci, projekt, povolení a jedeme dál.  Jakákoliv jiná varianta situaci nevyřeší. Pak to bude na zastupitelích.

Sběrný dvůr patří na okraj, ne do centra, zdůrazňuje zastupitel Tomáš Kučera

Proč jste odpůrcem výstavby nového sběrného dvora na zlivském Dolním náměstí?
Místo na Dolním náměstí je naprosto nevhodné pro takovou stavbu. Když nebudu mluvit o estetickém dopadu, zhoršila by se velmi i dopravní situace. V současnosti je zde zákaz vjezdu vozidel nad 3,5 tuny, ten bychom kvůli projektu také museli zrušit a by bylo třeba rozšířit silnici u kostela na úkor zeleně. Do současného sběrného dvora jede za sobotu 
v průměru 100 aut, plus další lidi s kárkami. Protože tu stál jeden z nejstarších domů, které ve Zlivi vůbec byly, tak se nabízí i možnost ten statek znovu postavit a udělat tam nějaké kulturní centrum, muzeum, je to v klidové zóně. Sběrný dvůr prostě patří do zóny průmyslové.

Město tedy chce provozovat dva sběrné dvory?
Původně to v plánu nebylo. Nejdříve jsme se bavili jen 
o rekonstrukci, pak jsme tu najednou měli hotový projekt sběrného dvora na Dolním náměstí. Na zastupitelstvu jsme se o jeho přípravách nikdy nediskutovali. Teď bychom měli mít dvě místa, kam můžeme ve Zlivi vozit odpad, ale tím si také dvojnásobíme náklady. Musíme určitě zrekonstruovat i starý sběrný dvůr. Přitom bychom ho mohli rozšířit o 4 kontejnery a získali bychom přibližně stejnou kapacitu, která vznikne výstavbou nového.

Bude referendum přínosné?
Jsem rád, že můžou rozhodnout lidi. Myslím, že je vlastně jasné, že si lidé tuto stavbu nepřejí. Ještě před posledním zastupitelstvem jsme totiž nasbírali při podepisování petice přibližně 750 podpisů proti.

Na vypsání referenda se shodli všichni zastupitelé?
Tlak veřejnosti byl veliký, takže nakonec byli myslím všichni zastupitelé pro. Bojím se jen o to, jestli přijde hlasovat dost lidí. Nemám strach, že bude příliš  hlasů ANO, ale bojím se, že lidé, kteří si myslí, že se jich to přímo netýká, k referendu nepřijdou. Ale týká se jich to, jaké prostředky bude muset město vynaložit.

Referendum rozhodlo i o solární elektrárněZlivské referendum není prvním hlasováním svého druhu, které se na Českobudějovicku uskutečnilo. V roce 2010 se podobné referendum konalo v Záboří, zde místní obyvatelé rozhodovali o existenci solární elektrárny. Hlasování bylo platné a výsledek zněl NE, i když tato varianta zvítězila velmi těsně, jen o 4 hlasy. V kraji se uskutečnila i další referenda, například v roce 2004 ve Zhoři na Písecku o úložišti vyhořelého jaderného paliva 
a v roce 2005 v Dačicích o výstavbě koupaliště.