Problémy s místy ve školkách v letošním roce potrápil nejen obyvatele Budějovic. „U nás na Včelné se problém s kapacitou místní školky také řešil," říká Lucie Bendíková, maminka malého Matyáše. „Školka se rozšiřovala a místo se našlo nakonec pro každé dítě, takže se zatím nebojím, že místa v naší školce v příštích letech nebudou," dodává.

Obce nebo svazky obcí mohou nyní žádat o dotace ze zmíněného fondu. „Vypsaný dotační program je určen jak pro mateřské školky, tak i školy základní," připomíná náměstek primátora Petr Podhola. Program se podle něj netýká pouze navyšování kapacit ve školách a školkách, ale i celkového rozvoje vzdělávací soustavy.

O jaké dotace a pro které školy a školky bude krajské město žádat, zatím není jasné. „V rámci odboru školství již pracujeme na materiálu, který bude předložen do srpnové rady města," uvádí Petr Podhola.

Záměr navýšit za pomoci dotací od ministerstva školství počet míst ve školkách si chválí také českobudějovické maminky. „Moje dcera se naštěstí do školky dostala," říká například Anna Šímová. „Je pravda, že jsem si dost oddechla, když jsem se to dozvěděla. Umím si totiž dobře představit, jaký je to problém, když dítě do školky kvůli kapacitě nepřijmou. Jsem ráda, že se bude ve městě dělat něco proto, aby se podmínky zlepšily," dodává.

O tom, jak bude vypadat konkrétní podoba žádostí o dotaci z Fondu rozvoje kapacit mateřských a základních škol se v Českých Budějovicích teprve bude rozhodovat.

„Vytipované možné projekty již máme, ale celý záměr musí nejprve projednat rada města, která je naplánovaná na 20. srpna," vysvětluje náměstek primátora Petr Podhola. „Předpokládáme ale, že budeme žádat o finanční investiční prostředky pro novou mateřskou školu v Kněžských Dvorech v ulici A. Trägera, kde se již dokončují práce na celkové stavební projektové dokumentaci. Finanční zdroje pro samotnou investici máme zahrnuty v rozpočtu pro letošní rok," doplňuje náměstek primátora.

Město České Budějovice bude také žádat o peníze pro zpracování projektových dokumentací možných budoucích investičních akcí do školství. „Tyto investiční akce by bylo možné realizovat v roce 2015 a 2016 a půjde jak o mateřské tak i základní školy," říká Petr Podhola.

Nejen mateřské školy totiž bojují s kapacitou. V letošním roce dal zabrat nápor dětí při zápisech i některým budějovickým základním školám.
Do školních lavic totiž míří silné ročníky a některé školy musely zájemce dokonce odmítat. Například do ZŠ Oskara Nedbala měli 153 přihlášek. Místo však bylo pouze pro 90 prvňáčků. Dětí bude ve školních lavicích v příštích letech ještě přibývat.