VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Borovanským mlýnem zavoněly jitrnice a jelita

Borovany – Dobrá nálada, štamprle něčeho dobrého na zahřátí, ale hlavně vůně jitrnic nebo klasická prdelačka. Tak vypadalo sobotní odpoledne v Borovanském mlýně. „Chtěli jsme lidem ukázat, jak vypadá taková tradiční zabijačka," vysvětloval důvody pořádání akce David Ctibor, majitel Borovanského mlýna.

9.2.2015 1
SDÍLEJ:

Borovanským mlýnem zavoněly jitrničky.Foto: Deník/ Radka Doležalová

Není to přitom tak dávno, co se v zimě porážka konala
v každé vesnici. „Pro lidi je daleko snazší koupit si maso 
v obchodě. Navíc s ním nemají práci," řekl René Donáth, jeden z přihlížejících. Sám chová prasata, a tak i v dnešní době u nich doma tradice zabijaček nevymizela.

Když už se dneska zabijačka koná, lidé si v mnoha případech prase na porážku koupí. V Borovanském mlýně pro hlavní postavu dne daleko chodit nemuseli. Majitel mlýna k tomuto účelu poskytl prase z vlastního chovu.

„Tenhle čuník má něco mezi 180 až 200 kily," řekl David Ctibor. „V prasečácích jsou nejraději, když má prase 130 kilo, protože pak má libovou kýtu, kotlety nebo bůček. My ho ale chceme na sádlo a na ty domácí věci, proto je chceme co největší," vysvětloval David Ctibor s tím, že nějaký ten špek navíc tady rozhodně nevadí. „Venkov je o špeku," dodal se smíchem.

Prase zabít, očistit, vyvrhnout, rozporcovat, to je práce pro zkušeného, a tak si David Ctibor na pomoc zavolal z vedlejší vesnice řezníka Zbyňka Turka. „Krkovička a zedník 
v jedné osobě," představil David Ctibor hlavního aktéra, bez něhož by celá akce nebyla vůbec možná. „Původně jsem totiž vyučený zedník," reagoval Zbyněk Turek na slova svého kamaráda. „Okoukával jsem všude, kde se dalo, a tak jsem se to postupně tak nějak naučil," dodal. Sám se řadí mezi ty, kteří si koupí prase živé a pak až je zabijí.

Naplánováno toho měli 
v Borovanském mlýně hodně, ještě tentýž den tu vyráběli třeba ovárek, jelita nebo jitrničky.

Namíchat dobrou konzistenci jitrnice, to chce cvik. „Nejlepší jsou na to chuťové buňky," řekl Zbyněk Turek. „Česnek, majoránku, sůl, pepř, nové koření, někdo tam dokonce dává třeba muškátový květ," komentoval Zbyšek Turek jednotlivé přísady. Další oblíbený produkt, sádlo, přijde na řadu až další den. „Sádlo budeme škvařit, až prase vystydne. To se pak dá lépe odkrajovat," vysvětloval David Ctibor.

I když venku byla taková zima, že se mnozí chodili ohřát do hospody k domácím kamnům, přilákala zabijačka nejednoho návštěvníka. Do Borovanského mlýna dorazili 
z Kamenného Újezdu i Michal Cupák s dcerou Michalkou. „Já sám jsem zabijačku tak alespoň deset let neviděl. Také jsem chtěl, aby pašíka viděla i dcerka," řekl Michal Cupák.

Vzpomínka na dětství přivedla do Borovan také Miroslava Frutha z Českých Budějovic. „Jako dítě jsem pár zabijaček zažil, ale to už je dávno," vyprávěl Miroslav Fruth, který má na praseti rád všechno. „Na čuníkovi není žádná špatná část," dodal se smíchem.
„Jak se říká: Nejlepší zelenina je ta protažená přes prase," doplnil s úsměvem na tváři Pavel Pokorný.

Zatímco muži koštovali čuníka, děti se zabavily na pohádkové půdě. „Děti tu v rámci tvořivých dílniček budou dnes tematicky zdobit perníková prasátka a vyrábět masopustní masky," komentovala doprovodný program jeho tvůrkyně Kateřina Bohdálková.

KLÁRA SKÁLOVÁ

Autor: Redakce

9.2.2015 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Filip Vlček

Velice slibný výkon i výsledek, hokejisté Motoru zvítězili nad Kladnem 3:1

V Polné na Šumavě se natáčel film Jerzyho Kosińského - Nabarvené ptáče.

Každý z nás se může stát nabarveným ptáčetem, říká režisér Václav

Slavnosti se zúčastní i Přemysl Otakar II.

České Budějovice – Historické městské slavnosti se blíží. Na první ročník z předloňského roku navazují 1. a 2. září stejnojmenné České Budějovice Železné a zlaté.

Medvědář chystá v životě zámeckých medvědů velikou změnu

Český Krumlov – Lešení nyní stojí ve velkém výběhu medvědária na českokrumlovském zámku. Medvědice Marie Terezie ve vedlejším betonovém výběhu si moc klidu neužije.

Kam za zážitky nejen o víkendu? Inspirujte se na novém webu Tipy Deníku

Chcete mít přehled o kulturních, sportovních a dalších akcích ve všech regionech? Pak navštivte naši stránku www.tipydeniku.cz, kde najdete fůru inspirace co podniknout nejen o víkendu.

AUTOMIX.CZ

GALERIE: Nejvtipněji naložené vozy na silnicích. Nákladem je vše, co si zamanete

Kromě přepravy cestujících je auto od nepaměti využíváno k převozu nákladu. A jak dnes uvidíte, je tím myšleno doslova jakéhokoliv nákladu. Připravte se na bizarní přehlídku převážených věcí všeho druhu, kdy vás už nepřekvapí ani auto naložené v dalším autě.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení