Například za posledních 10 let ubylo v regionu podle Českého statistického úřadu 30 procent produkční plochy.
Po hrozivém předloňském suchu a propadu výnosů sice vloni přibylo o pět procent osázených hektarů navíc (celkem se brambory pěstovaly v jižních Čechách na 2861 hektaru). Ale celkově zemědělci žádný zvrat dosavadních tendencí neočekávají.

Podle Věry Marešové, agronomky Zemědělského družstva Netřebice zde v posledních letech mívali stabilně plodinu na osmi hektarech. Letos osází jen šest. „Nejsme schopní konkurence,“ vysvětluje agronomka a dodává, že v Netřebicích sice vypěstují kvalitní brambory odrůdy Adéla, ale problémem je vzhled nebo poškození hlíz při sklizni starší technologií.

„Udělám chutnou bramboru, ale ne tak vzhledově hezkou. Sázíme do neodkameněných půd,“ zmiňuje Věra Marešová další úskalí pěstování na Českokrumlovsku za podnik, který celkově obhospodařuje na 1000 hektarů pozemků.

Silný tlak dovozu a také úbytek drobných chovatelů, kteří si třeba pro sebe dříve krmili prasata, to jsou podle Věry Marešové příčiny poklesu ploch osázených v České republice bramborami. Sama ovšem dává přednost „své“ produkci. „Přes léto, když kupuji v obchodě cizí brambory, se vždy těším, až si vypěstujeme naše,“ říká Věra Marešová. V současnosti v Netřebicích dokončují prodej konzumních brambor s cenou pět korun za kilogram. Nejmenší odběr je 25 kilogramů.Znovu prodej zahájí po podzimní sklizni.

Meruňka přikrytá proti mrazu.
Pěstitelé zjišťují škody způsobené mrazy

Zhruba stejnou rozlohu jako v minulých letech budou mít letos pole osázená bramborami v Zemědělsjkém družstvu Čížkrajice. „Kolem čtyř hektarů,“ zmínil předseda družstva Karel Štangl a dodal, že osázená rozloha je v posledních letech celkem stabilní. Před 25 lety se pěstovaly v Čížkrajicích brambory na rozloze 50 až 60 hektarů a celkový výnos byl 1200 tun. Dnešní celkový výnos je do 100 tun, když se odečtou ztráty. V současnosti doprodávají v Čížkrajicích poslední brambory z loňské sklizně.

Cena za metrák je sedm set korun. „Brambory jsou kvalitní, ručně přebírané,“ zdůrazňuje Karel Štangl a připojuje, že nyní pěstují hlavně pro stálé zákazníky. Při předloňském suchu jim ale museli objednávky krátit, protože produkce nestačila poptávce.

Sázet brambory chtěli v Čížkrajicích tento týden, aby do konce dubna měli brambory v zemi, ale musejí počkat, jestli bude vyhovující počasí.