Zima ale zalézala za nehty už i organizátorům akce. Přesto vytrvale oslovovali zákazníky, kteří přijeli nakoupit do Penny marketu v budějovické Novohradské ulici. „Chodím pečovat o křečka Áju, kterého mají v charitě a při té příležitosti jsem se dozvěděl,  že můžu pomoct se sbírkou. Dělám to rád, radím lidem, že pokud se rozhodnou přispět, nejlépe bude, když koupí těstoviny, rýži nebo čočku. Z jednoho balení se tak doopravdy nasytí i několik lidí," míní Filip Kubíček, jeden z dobrovolníků.

Jen o pár metrů dál vysvětlovala příchozím  potřebnost takové sbírky Gabriela Hesová. Jako dobrovolnice charity při potravinové sbírce  nemohla chybět. „Lidé reagují různě, někteří vyloženě odmítavě, jiní hned kývou, že něco koupí," hodnotí.

Hned za pokladnami uvnitř obchodu se díky ochotným lidem plnily pro sbírku speciálně vyčleněné nákupní vozíky. „Nejvíc lidé kupují těstoviny a piškoty. Nechybí ani mouka, cukr, polívky, nějaké konzervy a sladkosti pro děti," vyjmenovávala Zuzana Mácová, koordinátorka dobrovolníků v Diecézní charitě České Budějovice, která s kolegyní darované potraviny přijímala. Všechny skončí ve skladu charity, kde je pracovníci rozdělí mezi klienty, kteří takovou pomoc potřebují.

Podle Aleny Kohoutové koordinátorky dobrovolníků diecézní charity, má potravinová sbírka oproti mnoha jiným možná lepší efekt jednak proto, že o ní veřejnost ví z novin nebo z televize, jednak díky své formě. „Lidé ochotněji přispějí konkrétní potravinou než kdyby měli hodit do ka᠆sičky peníze.

Důvěru posiluje i fakt, že potraviny vždy pomohou lidem v tom kraji, kde se vyberou. Konkrétně tady to bude dětský domov, azylový dům, klientky poradny Eva pro ženy a dívky v nouzi. Vše se rozdělí podle konkrétní situace, kterou sociální pracovnice dobře znají," vysvětluje Alena Kohoutová.

„Zatím se nám nestalo, že by někdo přijel nakoupit vyloženě jen do sbírky, ale řada lidí o ní už ví z médií a přispějí. Většinou kromě vlastního nákupu udělají ještě druhý do sbírky. Docela jej i promýšlejí, třeba ke konzervě rovnou koupí i přílohu, zkrátka tak, že by se z jednoho takového nákupu pár lidí kompletně najedlo," doplňuje.

Přispět neváhal například Stanislav Šváb za Starých Hodějovic. „Čekáme doma návštěvu, tak jsem šel koupit nějakou pomazánku. U vchodu jsem dostal letáček a hned jsem se rozhodl, že pomůžu. Koupil jsem těstoviny a hlavně nějaké sladkosti pro děti, čokoládové figurky, aby měly radost," naznačil.   Podobně na tom byl i František Šimeček se synem Fandou. „O sbírce jsme se dozvěděli mezi dveřmi obchodu, rádi pomůžeme," usmíval se tatínek. „Koupili jsme cukr, těstoviny a sůl, pomáhal jsem taťkovi vybírat" dodal klučina se sbírkovým nákupem v náručí.