„Snažíme se pokračovat v započatých investičních akcích, prioritu mají dopravní stavby, jako je příprava koridoru linky MHD č. 3, rekonstrukce křižovatky v Žižkově třídě, příprava dopravních změn u nádraží," naznačuje náměstek primátora Petr Holický, jenž je pověřený výkonem pravomoci primátora. „Není ale radno se pouštět do strategických rozhodnutí, která by měla učinit rada v plnohodnotném složení. Zpoždění tak nabírá například sestavování rozpočtu na příští rok,"dodává.

Do zářijového zasedání zastupitelstva, na kterém by jeho členové mohli znovu zvolit primátora a nejužší vedení radnice, se mnoho nezmění. Zatím ale není ani příliš jasné, kdo by se do čela Českých Budějovic mohl postavit. Jednání o nové koalici zatím poněkud váznou.

Zůstali ve vedení
Petr Holický (ANO 2011) náměstek pověřený výkonem pravomoci primátora, Lucie Kozlová (ANO 2011), Martin Maršík (HOPB), Jaromír Talíř (KDU ČSL) náměstci primátora, Václav Fál, Hynek látal (HOPB) řadoví radní.

Rozpory a spojenectví mezi politickými uskupeními bránily tomu, aby se některé strany vůbec sešly k jednání. Jak v uplynulém týdnu naznačil odvolaný primátor Jiří Svoboda, budou zřejmě nutné ústupky.

V takovém případě může nastat i situace, že v nové koalici získají některé důležité posty členové dosavadních opozičních stran.

Vyjednávání o koalici ještě nejsou u konce

Včera se sešli Občané pro Budějovice a ANO. Jejich zájem společně vládnout městu trvá, ale kdo bude řídit České Budějovice, se obyvatelé metropole nedozvědí ani tento týden. Na včerejší schůzce si zástupci hnutí ANO 2011 a Občané pro Budějovice (OPB) potvrdili společný zájem utvořit základ příští koalice. Tento týden se vyjednávací tým OPB sejde se zástupci dalších stran, které by se mohly stát partnery dvojbloku.

Šance podílet se na přímém řízení města se nevzdávají ani uskupení, s nimiž ANO 2011, které má v zastupitelstvu stále nejvíce mandátů, v tuto chvíli oficiálně nepočítá.

Stále placení
Odvolanému primátorovi a náměstkům ještě tři měsíce plyne dosavadní plat. S prací pro radnici částečně pokračují, účastní se schůzek vedení, aby mohli kolegům předat informace o rozpracovaných záležitostech.

Eliška Richtrová, původně zvolená za ANO, nyní jedna z pětice zastupitelů, kteří vytvořili klub Nezávislých, už dříve naznačila, že by se nebránila případné koaliční spolupráci s ČSSD. Sociální demokraté a ANO přitom možnost spolupráce na řízení města nezavrhli. „Myslím, že máme městu co nabídnout," zmínila Eliška Richtrová s tím, že o dalších možných krocích v rámci povolebních vyjednávání rokovali členové klubu Nezávislých včera.

Definitivně jasno bude nejdřív v září, kdy se opět sejdou zastupitelé a mohou nové vedení města zvolit. Do té doby pracuje torzo původní rady. „S ostatními radními jsme se dohodli, že odvolaný primátor i jeho tři náměstci budou při jednáních rady i nadále k dispozici, abychom mohli dotáhnout do konce rozjednané projekty a měli o nich dostatek informací," vysvětluje Petr Holický, náměstek pověřený výkonem pravomoci primátora. Jemu i ostatním kolegům, kteří ve vedení města zůstali, ale i tak přibyla spousta agendy. „Není tak moc čas věnovat se důkladně projektům, které jsme posledního půl roku chystali ve svých resortech," dodává.