V úterý českobudějovická radnice představila plán akcí na celý rok. Samo město hodlá podle primátora Jiřího Svobody vydat na oslavy dva miliony korun, další peníze ale vydají zdejší významné podniky. „Oslovili jsme řadu firem, které budou na oslavách participovat," ocenil pomoc partnerů Jiří Svoboda.

Zahájení oslav není připraveno na 10. března náhodou. „Je to první datum, které je historicky doloženo," říká Jiří Svoboda a poukazuje na listinu z roku 1265, ve které zvíkovský purkrabí Hirzo předává dominikánům pozemky ke stavbě kláštera.

Budějovický primátor přitom ale připomíná, že podle archivářů slaví město 750 – 754 let od svého vzniku, protože není úplně jisté, kdy stavební aktivity v dnešních Českých Budějovicích na pokyn krále Přemysla Otakara II. vlastně začaly.

Asi největší zájem vzbudí 10. března zábavný program, který na náměstí Přemysla Otakara II. nabídne například vystoupení zpěvačky Lucie Bílé nebo světelnou a hudební podívanou nazvanou „Magické Budějovice".

Podle Lenky Střítecké z agentury Art 4 Promotion, která program připravuje, bude neobvyklé představení složené z propojení originálních scénických prvků, světelných projekcí nebo ohňostrojných efektů. Důležitou roli dostanou také samotní návštěvníci. Organizátoři také chtějí při úvodním večeru s pomocí diváků „rozbušit" srdce města.

Socha krále Přemysla bude v ulici Na Sadech

Model sochy Přemysla Otakara II.

„Pomyslnou třešinkou oslav bude slavnostní odhalení sochy Přemysla Otakara II. dne 
28. října," říká primátor Českých Budějovic Jiří Svoboda 
o jedné z hlavních atrakcí, které letos připomenou 750 let trvání města.

Model sochy byl před časem vystaven ve Wortnerově domě a těšil se velkému zájmu veřejnosti. Dílo dostane město jako dar a umístěno bude 
s největší pravděpodobností 
v parku v ulici Na Sadech. Na Piaristickém náměstí, které bylo jednou z variant vybraných v hlasování veřejnosti, to téměř jistě nebude.

O samotné nabídce sochy se sice vedla mezi odbornou veřejností nějaký čas debata, ale město se rozhodlo nabízený dar přijmout a příští týden by radnice měla určit definitivně místo, kde bude v ulici Na Sadech socha stát.

Podle primátora bude muset město pro kamenné vyobrazení zakladatele města vybudovat potřebný základ, ale do října by se mělo vše stihnout. „Socha by měla mít čelní stranu hotovou v srpnu, celá by měla být dokončena 
v září," přiblížil současný stav prací Jiří Svoboda. Odhalení díla bude ale jen jednou 
z mnoha akcí, které mají výročí města připomenout.

Na jubileum mají jednak reagovat tradiční akce, jako jsou každoroční Múzy na vodě nebo Radniční léto s divadelními a hudebními představeními pro děti i dospělé. Jednak jsou připraveny zvláštní programy jako středověký jarmark, který má nabídnout i podívanou na rytířské ležení, turnaj nebo večerní průvod s loučemi. U jarmarku ale ještě není pevně stanovený termín, uvažuje se o polovině června nebo o září.

Chystá se i řada výstav, 
z nichž ta první už se v přízemí radnice v minulých týdnech konala. Opět by mělo být možné prohlédnout si expozici „Když století městem proletí" a v červnu až červenci se má konat na výstavišti „Jubilejní průmyslová výstava" připomínající řemesla a výrobu v historii Českých Budějovic.

Autobuď

K atrakcím bude patřit i projekt Autobuď, který na poslední dubnový týden připraví dopravní podnik společně 
s Jihočeským divadlem. Při speciální cestě po městě se autobus promění v pojízdné mini – kino s projekcí starých dokumentů a fotografií. Hudební doprovod bude zajišťovat živá kapela.

Diváci si při cestě budou moci porovnávat současnou a zmizelou podobu města. Každý z diváků dostane ke své jízdence i rodný list 
s novou identitou obyvatele Českých Budějovic z doby první republiky. Součástí projektu by měly být i divadelní výjevy z historie města.

Podle Lenky Střítecké 
z agentury Art 4 Promotion, která se na přípravě oslav podílí, se také objeví v historickém centru už před zahájením oslav 10. března vlajková výzdoba, která bude 750 let výročí Českých Budějovic připomínat. Řada akcí ale bude spojena také s dopravními omezeními a obyvatelé i návštěvníci města by s tím měli počítat.

Natrvalo pak získají České Budějovice u příležitosti výročí svou novou expozici v rámci Jihočeského muzea. Podle primátora Jiřího Svobody má vzniknout letos 
a radnice už na ni odsouhlasila příspěvek jeden milion korun.

Oslavy 750 let výročí Českých Budějovic například nabídnou:10. března 2015
Slavnostní zahájení oslav na náměstí Přemysla Otakara II.
od 17 hodin kapela He – Band, 
od 18 hodin koncert Lucie Bílé, 
od 19 hodin multimediální show Art 4 Promotion „Magické Budějovice"

12. – 27. března 2015
Město králů
Výstava ve Státním okresním archivu České Budějovice přiblíží vztah panovníků k městu v průběhu staletí

25. – 30. dubna 2015
Autobuď
Při speciální cestě se autobus projíždějící městem promění v mini-kino s projekcí starých dokumentů a fotografií.

12. – 13. června 2015
Velký středověký jarmark
na náměstí a v centru města budou k vidění řemeslníci i rytíři 
a jejich turnaj

20. června 2015
Bosch pro město
celodenní akce na náměstí Přemysla Otakara II. pro celou rodinu

12. června – 10. července 2015
Jubilejní průmyslová výstava
řemeslo a výroba v historii města na výstavišti

28. října 2015
Odhalení sochy zakladatele města Přemysla Otakara II. v ulici Na Sadech

Na náměstí vytvoří s pomocí světel srdce

V den, na který připadá výročí první písemné zmínky o Českých Budějovicích, se uskuteční na náměstí Přemysla Otakara II. představení nazvané „Magické Budějovice".

Celý program, který nabídne i dva koncerty, začne už odpoledne, ale teprve potemnělý večer nabídne ty správné kulisy pro představení plné světelných efektů doplněné hudebními motivy, akrobatickými vystoupeními nebo pyrotechnickými kouzly. Představení by mělo trvat přes půl hodiny a zahrají si v něm 
i budova radnice nebo Černá věž.

Na náměstí bude také instalována obří obrazovka, která bude mít důležitou úlohu ve chvíli, kdy se obrazně řečeno rozbuší srdce města. Návštěvníci by se měli podle světelných paprsků rozmístit po náměstí a z výšky budou snímaní kamerou, která bude na obrazovku přenášet pohled shora na vytvořené srdce.

Podle Lenky Střítecké 
z agentury Art 4 Promotion, která program připravuje, bude připraveno i několik dalších překvapení. Ohňostroj, který bude při akci připraven, bude odpalován ze dvou míst. Jednak ze střechy radnice 
a jednak ze Střeleckého ostrova. Ohnivé květy se pak budou po obloze rozpínat ve dvou úrovních.

Ve zmíněný den – 10. března, ale budou muset obyvatelé a návštěvníci města počítat také s tím, že na náměstí Přemysla Otakara II. bude omezen a večer zcela zakázán automobilový provoz.

V archivu chystají přednášky Stranou oslav výročí Českých Budějovic nezůstane ani Státní okresní archiv, který sídlí v Rudolfovské třídě. V sále budovy s výraznou cihlovou fasádou se budou konat výstavy i přednášky.

Výstava „Město králů" začne slavnostní vernisáží 12. března v 16 hodin. Podle Daniela Kováře, ředitele okresního archivu, přiblíží výstava vztah, který měli různí panovníci v průběhu staletí 
k Českých Budějovicím.

Výstava bude přístupná pouze ve všední dny od 13. do 27. března od 9 do 17 hodin. Na podzim je potom připravena od 13. do 27. listopadu výstava „Znak. Pečeť. Vlajka." Ta se bude věnovat městským symbolům.

V plánu je na letošek i pět přednášek, při nichž představí pracovníci archivu výsledky svých bádání. První přednáška se uskuteční 
14. dubna od 16 hodin a bude pojednávat o územním vývoji Českých Budějovic nejen na starých mapách.

O peníze se ještě dá požádat

Upravená dotační pravidla umožní dalším zájemcům, aby se ještě podíleli na letošních oslavách výročí 750 let od založení Českých Budějovic.

Změny schválila rada města. „Hlavním smyslem úpravy dotačních pravidel je finančně podpořit různé organizace, zájmové subjekty a další spolky, které chtějí přispět v letošním roce k významnému výročí, kdy si připomínáme 750 let od založení Českých Budějovic," říká primátor Jiří Svoboda.

Českobudějovický primátor zároveň naznačil, kam budou směřovány třeba dodatečné finanční prostředky. „Jeden milion korun navíc byl přidělen na podporu sportu, stejná částka na volnočasové aktivity i kulturu, takže se celkem jedná o tři miliony korun. Částkou půl milionu korun byl posílen cestovní ruch," vyčíslil Jiří Svoboda 
a vyzval zájemce, aby o finance z grantů na radnici sami aktivně žádali.