Novinky pro cyklistyParkovací věž
Českobudějovičtí radní schválili záměr vybudovat u vlakového nádraží parkovací věž pro kola. 
V ní bude možné nechat oblíbený dopravní prostředek bez obav před zloději i nepřízní počasí, a to za pouhou pětikorunu denně. Uvnitř nevšední stavby může být uskladněno více než 100 kol. Radní by měli rozhodnout, zda věž postaví a bude provozovat město, nebo dodavatelská firma.

Stezky
V Českých Budějovicích vedou cyklostezky hlavně podél Malše nebo Vltavy. Krátký úsek například Neplachovou ulicí. Hodně stezek nabízí smíšený provoz 
s chodci. Připravují se nové cyklostezky na Včelnou a do Roudného. V poslední době přibyl 
ve městě cyklopřejezd v ulici 
U Černé věže a poblíž i cyklopruh na přechodu v ulici Na Sadech.

Prvních padesát účastníků už se zaregistrovalo. „Soutěžit budou dvou až pětičlenná družstva," říká za organizátory ze sdružení CykloBudějovice Jan Žvak.

Podmínka je jednoduchá – jezdit v květnu co nejčastěji do práce na kole. „Vyhrát lze věcné ceny v hodnotě 
přes 70 tisíc korun," říká další z organizátorů Lukáš Bajt.

„Chtěli bychom poukázat na to, že o cyklodopravu je tady opravdu zájem," říká k cílům akce Jan Žvak a dodává, že sdružení chce i zapůsobit na radnici, aby cyklodopravě vycházela víc vstříc než doposud. Navíc se podle Jana Žvaka může při soutěži dostat pravidelně na kolo i část lidí, kteří zatím tolik nejezdí.

Od poloviny března do začátku dubna se zaregistrovalo už padesát zájemců o účast v soutěži a mohou jich být až stovky. Kolostavy v českobudějovických firmách totiž nejsou žádnou výjimkou.

Zhruba dvě stě míst je pro bicykly zaměstnanců připraveno například v Budějovickém Budvaru, n. p. „Kolostavy jsou uvnitř areálu. Ten je střežený a kola jsou zde v bezpečí," říká tiskový mluvčí pivovaru Petr Samec a dodává že od jara do podzimu jsou stojany téměř plně obsazené a otrlejší cyklisté prý jezdí do práce na kole i v zimě.

Akci „Do práce na kole!" podpoří i radnice. Kromě počtu dnů, kdy týmy pojedou do práce na kole, se budou podle Jana Žvaka počítat třeba i kilometry. „Vedle hlavní soutěže jsou různé podsoutěže," říká Jan Žvak a připojuje, že se třeba bude vyhlašovat muž s největším počtem najetých kilometrů nebo žena s největším počtem najetých kilometrů. Sám organizátor akce jede každý den do práce na kole asi čtyři kilometry.

V dubnu se také chystá speciální výstava o cyklodopravě, která bude instalována na náměstí Přemysla Otakara II. nebo hromadná cyklojízda. Na podzim minulého roku se cyklojízdy zúčastnilo zhruba 300 lidí. „Cyklistika je ve městě velmi oblíbena," zdůrazňuje  Jan Žvak. Do soutěže se lze hlásit do konce dubna.