Také České Budějovice mají své letiště, na kterém končí 
i některé mezinárodní lety. Na něj se však zatím žádná bezpečnostní opatření nevztahují. „Letiště České Budějovice nebylo Bezpečnostní radou státu, ani jiným odpovědným orgánem, zařazeno mezi letiště, kde jsou přijímána opatření proti nákazu virem ebola," vysvětlila Martina Vodičková, manažerka Jihočeského letiště České Budějovice.

„Naše letiště je letištěm sice mezinárodním, ale neveřejným. Praktická opatření se zavádějí na veřejných mezinárodních letištích. Klienti, které neveřejná letiště odbavují, jsou zejména ze zemí Evropské unie a schengenského prostoru, to platí i zde. Zda budou opatření rozšířena i na letiště naší kategorie, nelze 
v současné době ani vyloučit, ani předjímat," dodala Martina Vodičková.

Dívky z Budějovic se viru zatím nebojí

Už od února pobývají na černém kontinentu čtyřiadvacetileté Kateřina Homolková 
a Radka Krygarová z Českých Budějovic. Do Západní provincie africké Zambie se vydaly v únoru téměř na celý rok s jasným posláním. Pod záštitou neziskové organizace Njovu a Nadace Malý Noe zde pomáhají s rozjezdem sirotčince pro dvanáct chlapců.

Z onemocnění smrtelným virem podle slov Kateřiny Homolkové Jihočešky strach zatím nemají. V zemi, kde dočasně žijí, se totiž dosud žádný případ výskytu nebezpečné krvácivé horečky nepotvrdil. „Ze sousedních zemí se nemoc objevila jen v Kongu," řekla Kateřina Homolková.

Podle dívek je však patrné, že ebola vyvolává strach i v afrických státech, kde se zatím neobjevila.
„Preventivní opatření už jsme ale zaznamenaly i v Zambii. V práci jsme absolvovaly školení, jak se chovat při případném šíření eboly a jak snížit riziko nákazy. Také ministerstvo zdravotnictví nám občas prostřednictvím textových zpráv posílá aktuální informace," popsala Kateřina Homolková. „Dokud ebola nepřekročí hranice Zambie, budeme v klidu," dodala.