Tento krok byl učiněn v souladu se schválenou Strategií rozvoje PGRLF, a.s. pro roky 2016 – 2020. Tím se pomůže k dalšímu rozvoji společnosti a areálu VČB tak, aby se z něj stalo především moderní místo pro pořádání výstav a zajímavých akcí. Areál se má také více otevřít veřejnosti a občanům Českých Budějovic.

„Výstaviště České Budějovice patří k významným organizátorům výstav a veletrhů v České republice s dlouholetou tradicí. Díky tomu, že se Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond stal jediným vlastníkem, bude možné na tuto tradici navázat a rozvíjet ji. Výstaviště by se mělo stát moderním prostorem, kde se bude konat nejen naše nejvýznamnější zemědělská výstava Země živitelka, ale i jiné akce,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Proces nabytí akcií trval déle než rok. V roce 2016 byl odkupem od minoritních akcionářů navýšen podíl PGRLF ve VČB nad 90 %. V roce 2017 bylo na základě rozhodnutí jediného akcionáře PGRLF, který jedná prostřednictvím ministra zemědělství, rozhodnuto o nuceném přechodu všech akcií ostatních akcionářů na hlavního akcionáře, tedy na PGRLF. Tento krok byl schválen usnesením valné hromady VČB ze dne 9. 5. 2017.

Ilustrační foto.
Budějovická slévárna ukončí výrobu a propustí 67 lidí

PGRLF jako jediný akcionář chce nadále zachovat hlavní předmět činnosti Výstaviště České Budějovice, a.s., který je obsažen v názvu společnosti. Udržení rentability tohoto předmětu činnosti je v dnešní době velmi obtížné, a z tohoto důvodu bylo již v roce 2016 učiněno mnoho kroků k dalšímu rozvoji společnosti, včetně výrazné obměny managementu i orgánů společnosti.

V současné době jsou schvalovány základní rozvojové záměry, plány a studie, na základě kterých by se areál měl přetvořit v moderní a konkurenceschopné výstaviště.