Dnešní mimořádné zastupitelstvo bylo svoláno k projednání hlavního bodu programu, jímž je podezření na vyvádění finančních prostředků z krajských nemocnic.

Prezident České republiky Miloš Zeman s jihočeským hejtmanem Jiřím Zimolou při návštěvě Jihočeského kraje na tiskové konferenci v Třeboni.
Hejtman poděkoval prezidentovi Zemanovi

Odstupující hejtman Jiří Zimola po včerejším podpisu koaliční smlouvy řekl: „Tomuto bodu vůbec nerozumím. Myslím, že spíše než snahou o dobrání se odpovědí, půjde o pokračování očerňovací kampaně proti mně. Jednoznačně jsem řekl, že všechny pochybnosti o financování stavby rekreačních domů vyvrátí audit. Ten bude zpracován začátkem května a poté zveřejněn, aby se všichni mohli přesvědčit, že se nic protiprávního ani nemorálního nestalo,“ předesílá Jiří Zimola, že navrhne odklad tohoto bodu na příští zastupitelstvo. „Jde o volbu nových orgánů kraje, tedy hejtmana, uvolněných i neuvolněných radních,“ řekl Jiří Zimola.

Co dnes čeká zastupitele:- Rezignace Jiřího Zimoly
- Rezignace náměstka Jaromíra Slívy
- Volba nových orgánů kraje – hejtmana a radních
- Podezření na vyvádění finančních prostředků z krajských nemocnic

Nová koalice, která povede kraj 3,5 roku, je podle předsedy KDU-ČSL Jana Bartoška klidná a kultivovaná. Jiří Švec (PRO JIŽNÍ ČECHY) poukazuje na výhodu shodných názorů ve většině záležitostí a sladění těch odlišných během jednání. Nastupující vedení Jihočeského kraje disponuje těsnou většinou, zbývající hlasy patří ANO, ODS a KSČM. Jiří Zimola je přesvědčen, že při rozhodování o věcných záležitostech kraje se bude opozice chovat konstruktivně a usnesení podpoří. Na straně druhé se nechtějí opírat o hlasy opozičních partnerů a sázejí na disciplinovanost každého člena koalice, aby na jednáních nechyběl žádný z 28 hlasů.

Ve středu 26. dubna byla podepsaná nová koaliční dohoda v Jihočeském kraji.
Jihočeská koalice už má papír na spolupráci

Náměstkyně Ivana Stráská se má dnes stát první hejtmankou na jihu Čech. „Psychicky jsem připravená a profesně rovněž, neboť se v politice pohybuji téměř 20 let, nejdříve jako starostka a od vzniku kraje v roce 2000 sedím v zastupitelstvu. Nesu si určité poznatky a vzpomínky, které nikdo jiný nemá, a věřím, že mi budou ku prospěchu,“ řekla nám včera Ivana Stráská, jejíž vizí ještě před pár týdny bylo dokončení práce v zastupitelstvu a žádost o důchod.

Jednací sál Krajského úřadu.
Koalice se dohodla na jménech radních a znění koaliční smlouvy