„Česká a moravská pivovarnická akademie udělila  28. února Výroční cenu za rok 2012 Budvaru v kategorii pivovarů s ročním výstavem nad půl milionu hektolitrů," prozrazuje spokojeně mluvčí pivovaru Petr Samec s tím, že kategorií bylo celkem 17. 

Zlatá kolekce

Výroční ceny ten samý den vyhlásil i odborný měsíčník Pivo, Bier & Ale a vítězem  kategorie Nejpůsobivější nová pivní sklenice se stala kolekce pivního skla pro značku Budweiser Budvar, kterou vytvořil významný český designér Rony Plesl.

„Nová řada skla pro značku Budweiser Budvar se ve restauracích začala objevovat loni v srpnu a představuje patrně nejucelenější řadu pivního skla v České republice," pokračuje Petr Samec.


Zahrnuje pohár na nožce, klasické pivní sklenice a džbánky s uchem v jednotném designovém konceptu.

Autorem designu je Rony Plesl, přední český designér, sochař a držitel ceny Grand Czech Design. Výrobcem pak je známý dodavatel nápojového skla SAHM.

„Obou cen si velmi vážíme a chápeme je jako významné ocenění práce všech lidí z Budějovického Budvaru, kteří se loni podíleli na realizaci projektu nových sklenic, dbali o dlouhodobé udržování vysoké kvality našeho piva a přispěli k dosažení dobrých obchodních výsledků," říká Petr Samec.

„Zvláštní poděkování patří panu Ronymu Pleslovi za vynikající kreativní řešení nových sklenic," dodává mluvčí Budvaru Petr Samec. 

Cenu si potěšený umělec převzal od zástupkyně měsíčníku  Pivo, Bier & Ale Marcely Titzlové v Klášterním pivovaru sv. Norberta na pražském Strahově.
Milovníky Budvaru získané ceny nepřekvapují. „Když přijedu do Budějovic, rád zajdu na pivo do restaurace U Ortů blízko  nemocnice," říká Dan Lžičař z Českého Krumlova. „Čepují tam Budvar, a jejich nové sklenice, které se mi dobře drží v ruce, tady měli hned v létě," vzpomíná Dan Lžičař s tím,  že se těší na další novinky.

Jeho zvědavé chuťové pohárky si mohou přijít na své co nevidět, neboť dnes Budvar v Českých Budějovicích slavnostně představuje limitovanou edici pivního speciálu Bud Premier Select. Jeho konzumace bude kvůli vysokému obsahu alkoholu doporučena lidem až od 21 let. Že by tak pivovar nakročil zase k dalšímu vítězství v odborné anketě?