Jedním z míst, kde to prozatím nemuseli řešit, je soběslavská plovárna. I když podle Luďka Smetany, správce koupaliště, by s tím nebyl problém. „Vzhledem k tomu, že jde o druh plavek, tak by v nich na koupaliště žena mohla. Provozní řád neurčuje, jakou podobu musí plavky mít nebo jak velkou část těla mohou, či nemohou zakrývat,“ uvedl Luděk Smetana s tím, že samozřejmou podmínkou pro vstup je užití sprchy před oblečením burkin. Stejně to vnímá i Marcela Kůrková, vedoucí plaveckého bazénu v Jindřichově Hradci.

Religionista Jan Samohýl působí na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích.
ROZHOVOR: Svět nelze vidět černobíle, což platí i pro islám

„V návštěvním řádu máme stanoveno, že návštěvník se musí před vstupem do bazénů svléknout a umýt. Do bazénu pak musí vstoupit v oděvu určeném ke koupání, zásadně ne v tom, ve kterém člověk přijde z ulice. Pokud by návštěvnice tento bod splnila, asi bychom s burkinami žádný velký problém neměli,“ dodala.

TOLERANTNÍ HLUBOKÁ

Vyzkoušet si svou benevolentnost mohli naopak na letní plovárně v Hluboké nad Vltavou. Jak uvedl Roman Rákosník, vedoucí zdejší plovárny, žena v celotělových plavkách sem přišla v loňském roce. „Paní měla koupací komplet,“ vzpomínal Roman Rákosník a dodal, že oblečení bylo od výrobce plavek, takže nebyl důvod jí návštěvu bazénu upřít.

Centrum islámské obce v Linci.
Islámský učitelský ústav u sousedů?

Smůlu by ale měly ženy v burkinách na oficiálních koupalištích na Českokrumlovsku. Koupací řády bazénů ve Velešíně a ve Větřní mluví jasně. „V řádu máme stanoveno, že vstup je možný pouze v koupacím úboru, mimo jiné nesmí dosahovat pod kolena,“ upřesnil Karel Krejčí z velešínské Správy domů. „Je to choulostivé téma, ale burkiny jsou pro bazén nehygienické odění. Zkoušely to tu Romky v sukních, ale takto oblečené jsme je do bazénu nepustili. Ženy v burkinách jsme ještě neřešili, ale pro tyto případy je třeba pravidla sjednotit,“ dodal.

BERMUDY? JAK KDE

Prakticky to samé platí i ve Větřní. Hupsnout tady do bazénu návštěvníci navíc nemohou ani v krátkých kalhotách či kalhotách s kapsami. „Není možné do bazénu nosit na sobě totéž co venku,“ řekl Pavel Štindl, místostarosta Větřní.

Burkiny.Zdroj: Deník

Otevřenější k bermudám jsou naopak v Milevsku. „Bermudové plavky se běžně prodávají, takže splňují provozní řád,“ řekl Petr Zelenka, jednatel společnosti SPOS Milevsko, pod kterou koupaliště spadá.

Koupací šortky tolerují i na dačickém koupališti. Jak ale přiznává Mojmír Holec, jednatel Technických služeb v Dačicích, je těžké poznat, zda jde skutečně o kraťasy na koupání, nebo na běžné nošení.

„Největší problém jsou zipy na nich, které nám ničí atrakce,“ vysvětloval. 

Ilustrační foto.
Jsou před námi dva tropické dny