Pivovar v Rožmberku nad Vltavou bude po rozsáhlé rekonstrukci nejenom znovu vyrábět pivo, ale v objektu vzniknou hostinec i hotel, pekárna, čokoládovna a lihovar spolu s ústřední prodejnou regionálních produktů. Tyto smělé plány má rodinný tandem místních podnikatelů Martin Neudörfl starší se synem Martinem. Oba se mimo jiné zasloužili o obnovení zámecké Schwarzenberské gardy. Náročnou rekonstrukci za desítky milionů korun slavnostně odstartovali v neděli poklepáním na základní kámen.

„Hotovo by mělo být na konci příštího roku,“ říkají. „V rámci obnovené výroby chceme respektovat nejen novodobé trendy a aktuální poptávku, zvláště v případě sportovních piv, nýbrž i historické tradice jižní Šumavy. Přičemž právě vztah obnoveného pivovaru k našemu regionu bude určujícím směrem v naší filosofii.“

Jakobínka v Rožmberku nad Vltavou se po více než 100 letech otevřela pro veřejnost.
Věž Jakobínka v Rožmberku získala jako jediná z Česka evropskou cenu

Historický objekt má zajímavou minulost. Pivovar je stavebně i historicky cenný, vybudoval ho Vilém z Rožmberka v roce 1590 a býval chloubou rožmberského panství. Přestavěli ho hrabata rodu Buquoyů v 70. letech 19. století. Za první republiky v objektu sídlil hotel Český dům, považovaný ve své době za nejmodernější hotel na Šumavě.

„Po staletí zásoboval svým proslulým bílým pivem nejen tabule pánů z Růže a hrabat z rodu Buquoy, ale i prostých obyvatel jižní Šumavy. V jeho hostinci se nad rožmberským pivem scházeli šumavští sedláci, jihočeská smetánka i národní buditelé, přičemž za první republiky se z něj stalo srdce kulturního života někdejší českojazyčné menšiny,“ uvedl Martin Neudörfl mladší, který studuje historii na Univerzitě Karlově a specializuje se na dějiny jižní Šumavy a lingvistiku.

Když Jiří Lhota vaří v soukromí, jde o nezapomenutelný zážitek. Nejraději kuchtí asijskou a moderní českou kuchyni. Při přípravě rád komunikuje s hosty a zapojuje je do procesu.
Jiří Lhota vyčaruje zázraky ve vaší kuchyni, pracuje totiž jako privátní kuchař

S rozvojem turismu ve 30. letech v budově vybudovala Národní jednota pošumavská hotel, jednu z nejvyhledávanějších turistických základen v regionu, mezi jehož pravidelné hosty patřila i například komunisty popravená Milada Horáková, která sem ráda jezdila s celou rodinou. Po roce 1948 objekt chátral. Nyní se znovu probouzí k životu.

Investorem stavby je Martin Neudörfl st., který objekt koupil v roce 2016 od Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. Od té doby připravoval projekt a snažil se získat všechna povolení. Martin Neudörfl je zkušený podnikatel, který například v samotném Rožmberku opravil dva památkově chráněné objekty a provozuje v nich penzion a restauraci. Podniká i v Krumlově a Praze.