Základní kámen stavby byl položen 2. dubna 1980 při slavnostní události, na niž přijeli představitelé vědecké a politické sféry tehdejšího Československa. „Vybudovat nový velký vědecký komplex v jižních Čechách bylo politickým rozhodnutím z poloviny 70. let a znamenalo přestěhovat několik výzkumných ústavů včetně desítek vědeckých pracovníků z Prahy do Českých Budějovic," vysvětluje ředitel Biologického centra AV ČR prof. Miloslav Šimek. Mnoha vědcům se z Prahy odcházet nechtělo a příliš nevěřili, že se přesun na jih Čech uskuteční, ale stěhování opravdu začalo na konci sedmdesátých let.

V Českých Budějovicích se měly soustředit biologické a ekologické obory a postupně až do roku 1990 se sem přesunuly Entomologický ústav, Parazitologický ústav, Ústav experimentální botaniky a Ústav krajinné ekologie s laboratořemi půdní biologie a hydrobiologie.

„Stavba začínala na zelené louce, na začátku 80. let u Branišovské stály jen vysokoškolské koleje a budova agronomické fakulty," připomíná Pavel Pytel, tehdy stavbyvedoucí a dnes provozní vedoucí Biologického centra, a rozhlíží se po areálu, v němž dnes stojí více než dvacet budov.

Budovy vystavěné v první etapě prací převzali vědci do užívání 13. května 1985. Záhy byla zahájena druhá etapa, při níž se postavila budova Ústavu molekulární biologie rostlin, budova společných provozů, zahrnující biomatematické středisko, knihovnu, studovnu, přednáškový sál a učebny, a vznikl také samostatný pavilon elektronové mikroskopie. Tyto stavby byly dokončeny v roce 1990.

Biologické centrum se dále rozvíjí. „Nyní budujeme přístavbu Parazitologického ústavu a letos v červenci plánujeme otevřít dendrologickou zahradu v zadní části areálu," dodává Miloslav Šimek.