Jak přispětStačí se v sobotu zúčastnit vytrvalostní cyklistické jízdy Bohemian Gran Fondo. Startovné 1000 Kč platí účastníci přímo na účet organizace Mamma HELP.

Všichni, kdo se v sobotu postaví v Českém Krumlově na jeho start, přispějí na konto budějovického Mamma HELP centra, jež poskytuje pomoc ženám 
s karcinomem prsu. Právě ta podle vyléčené pacientky mnoha českým ženám chybí.

Z vlastní zkušenosti i proto, že poskytuje psychoterapii on᠆kologickým pacientům, Petra  ví, že nemocní musí překonat nesmírně složitou situaci. „Byl to šok, najednou stojíte před obrovským problémem. Je o to horší, čím jste mladší, zkrátka takovou nemoc nečekáte," líčí  vlastní pocity.

Ty se podle ní moc neliší od zážitků jiných pacientů s rakovinou. „U nás lidé pořád nevědí, jak  se k nemocnému postavit. Narozdíl od Ameriky, kde jsme dlouho žili, v Čechách mnohdy ani členové rodiny a dobří přátelé řeší, jak s vámi mluvit, aby vám neublížili třeba jen otázkou. Výsledkem je, že se vám i mohou vyhýbat, přitom vy během léčby podporu blízkých potřebuje ještě víc než normálně," poukazuje  na problém, se kterým se pacienti potýkají.

„Žena s rakovinou prsu si projde drastickou léčbou, která na vás zanechá jizvy. Máte-li štěstí, není to vidět, mnohdy se ale smiřujete i s obrovským zásahem do image. Navíc vypadnete z práce i běžného života," vypočítává Petra další nepříjemné aspekty. V takových situacích si pacientky potřebují s někým promluvit, najít oporu, možnost srovnání, radu či důležité informace. A právě to poskytují Mamma Help centra.

 Mimořádný sportovní výkon, zážitek z cesty krásným prostředím a radost z dobrého skutku. To vše si odvezou účastníci náročného cyklistického závodu Bohemian Gran Fondo, který startuje o víkendu v Českém Krumlově. Na jednotlivé tratě vyrazí jezdci v 7, v 9 a ve 12 h.

Jeho pořadatelé se inspirovali v zahraničí. „Manžel je cyklista a líbil se mu nápad uspořádat závod, jehož výtěžek podpoří boj s rakovinou. Naši známí v Americe pořádají podobnou akci u Bostonu. Loni se jim za jediný víkend podařilo na výzkum rakoviny vybrat spoustu peněz, tak jsme si řekli, proč to také nezkusit v Čechách," líčí zrod celého nápadu paní Petra, která sama léčbu rakoviny zažila.

Výtěžek pomůže budějovickému  Mamma HELP centru. „Věnované startovné nám umožní rozšiřovat a zkvalitňovat činnost, sloužit pacient᠆kám s onkologickým onemocněním a ještě více se zaměřit na prevenci a včasnou diagnostiku karcinomu prsu," upřesňuje ředitelka organizace Jana Drexlerová.

Jedním z účastníků bude Zdeněk Klečka z Českých Bu᠆dějovic. „Vždycky jsem chtěl jet nějaký závod, ve kterém bych si mohl ověřit, jak na tom jsem. Takhle akce přišla jako dobrý nápad, těší se na 126 kilometrů dlouhou trasu.