Opravuje se například most u rybníka Štilec. Ředitelství silnic a dálnic ČR, které je investorem rekonstrukce, se zvýšeným náporem řidičů ve směru na Český Krumlov počítalo předem. A bylo předjednáno se stavebníky, že pokud by se u mostu tvořily dlouhé kolony, tak dopravu na omezené šíři vozovky nebudou kvůli plynulosti řídit semafory, ale proškolení pracovníci. Podle Tomáše Voráčka z českobudějovického pracoviště ŘSD ale současný stav prací asi umožní jednodušší řešení. Na mostě už je hotové bourání první poloviny a je zabetonovaná deska. Pokud to tedy počasí dovolí, otevřou se na mostě řidičům v pátek obvyklé dva jízdní pruhy, jen s výrazným omezením dovolené rychlosti, protože se stále bude projíždět stavbou. Rekonstrukce mostu, která má stát 12,5 milionu korun, ale zdaleka nekončí. Podle tiskové mluvčí ŘSD Niny Ledvinové budou práce pokračovat až do prosince. Při cestě na Lipno by ale další dopravní problémy nyní mohly čekat na řidiče v Českém Krumlově. Proto doporučují cedule už před Štilcem vydat se k jihočeskému moři druhým možným směrem přes Kaplici a Vyšší Brod. Cesta je sice zhruba o deset kilometrů delší, ale měla by být plynulejší.

Přes KapliciPři cestě k jihočeskému moři mají řidiči od Prahy doporučenou trasu přes Kaplici.

Krumlov vyzkouší křižovatku

Jak bude Český Krumlov zvládat dopravní nápor v pátek a tomto víkendu, kdy vypukne Rio Lipno a v Rožmberku oblíbený festival Hrady.cz, je otázka. Vzhledem k tomu, že již nyní se v dopravních špičkách na hlavních tazích Krumlovem vytvářejí poměrně dlouhé kolony vozidel, jsou obavy na místě.

Víkend mimo jiné naplno prověří nově zrekonstruovanou světelnou křižovatku u Porákova mostu. „S dodavatelem světelného signalizačního zařízení jsme v kontaktu a úpravu režimu postupně připravujeme," sdělila v pondělí mluvčí městského úřadu Petra Nestávalová. „Jsou monitorovány běžné i mimořádné situace. Systém samozřejmě umí zvládat různé situace," dodala Petra Nestávalová, ale připojila, že na vyhodnocení ideálního režimu řízení křižovatky je ještě brzy. Město tedy počítá v době mimořádného dopravního náporu třeba s asistencí policie.

Mluvčí českokrumlovského městského úřadu proto také doporučuje motoristům, pokud to bude možné, volit jinou trasu. „V souvislosti s nadcházejícími akcemi v Lipně nad Vltavou a Rožmberku nad Vltavou očekáváme zvýšenou dopravní zátěž při průjezdu městem, doporučujeme proto řidičům, aby pokud možno k cestě na tyto akce ve směru od Českých Budějovic využili raději trasu přes Kaplici a Dolní Dvořiště a přispěli tak k zachování plynulosti provozu v Českém Krumlově," říká Petra Nestávalová.

Policisté už se na dopravní nápor připravují. „Jihočeští policisté budou ve zvýšené míře dohlížet nad bezpečností a plynulostí silničního provozu," ujistila mluvčí českokrumlovské policie Lenka Kozoňová. „Zaměří se rovněž na ochranu majetku a dodržování veřejného pořádku v celém regionu," dodala policejní mluvčí s ohledem na mimořádné akce chystané v regionu.

Řidiči ale musejí s dopravními problémy v regionu počítat nejen kvůli mimořádné akci na Lipnu nebo opravám mostu u Štilce. Řidiči jedoucí od Českého Krumlova přes České Budějovice na Prahu musejí s dalším omezením počítat třeba na Strakonické ulici v Českých Budějovicích. Kvůli opravě autobusových zálivů je na Strakonické ulici u mostu přes Vltavu doprava svedena jen do dvou jízdních pruhů místo obvyklých čtyř a ve zúženém místě se v dopravní špičce často tvoří kolony. Omezení tady bude trvat do 26. srpna.