"Chovatelství překonalo všechny potíže minulých časů a zdá se, že ani v současnosti neztratilo nic ze své přitažlivosti, což dokládá množství výstav konaných v celé České republice," uvedl k akci čestný předseda Základní organizace číslo 8 Českého svazu chovatelů České Budějovice Miroslav Petrovský. Dodal, že v řadách chovatelů rádi přivítají  další chovatele a zejména zájemce z řad mladé generace.

Někteří se přišli na českobudějovické výstaviště o víkendu alespoň pokochat. "Jen jsme se přišli podívat na zvířátka, nejsme chovatelé," uvedl Pavel Vaverka z Českých Budějovic, kterého doprovázeli synové Matyáš a Mikuláš. "Pomáháme krmit králíky u babičky," připomněli ale vzápětí kluci, že tak úplně cizí jim domácí zvířata nejsou.

V kategorii holubů získal nejvyšší ocenění - šampion - reprezentant chovu prácheňského káníka modrého kapratého Bohumila Toncara z Českých Budějovic.Výborně byl hodnocen třeba i prácheňský káník modrý černopruhý chovatele Františka Tibitanzla z Českých Budějovic. "Mám dvanáct chovných párů," zmínil František Tibitanzl při prohlížení opeřenců s kolegou Janem Máchou z Vitína.

V kategorii králíků u poroty nejvíce uspěl vídeňský modrý chovatele Stanislava Borovky z Nové Vsi u Křemže. "Chovám je už 25 let," řekl ke svým králíkům Stanislav Borovka, který měl na výstavě třeba i belgického obra.

"Měli jsme tu 120 králíků, dobré kvality, osmnácti plemen," uvedl v nedělním dopoledni těsně před předáním ocenění ředitel výstavy Štefan Holda a dodal, že vítěz získal 96 bodů.

"Celkem bylo na výstavě 377 holubů, 120 králíků a 21 voliér drůbeže," zmínil předseda pořádající chovatelské organizace Libor Mácha a dodal, že účast byla obvyklá, jako v minulých letech.