Se svými kolegy přichystal čtyřchodové menu. Miloš Zeman tak mohl jako předkrm ochutnat zvěřinovou tlačenku s glazírovanou cibulkou, menu pokračovalo tradiční kulajdou se zastřeným vejcem. Dále si pochutnal na hovězí pleci na smetaně se žemlovým knedlíkem, následoval dezert v podobě dukátových buchtiček plněných jablky a zalitých vanilkovým krémem.

Jak dlouho jste vymýšlel menu, které jste připravovali prezidentovi?
Nad menu jsem přemýšlel asi den. Udělal jsem to tak, že jsem volal kuchařům, kteří mu vařili už dříve, a informoval jsem se, co má rád. A podle toho jsem si odvodil to menu. Rozhodně jsme se chtěli specializovat na českou kuchyni, protože jsme se dozvěděli, že Miloš Zeman preferuje domácí jídla. A pak jsem se dozvěděl, že jí především hovězí a telecí maso. Pak už to nebylo složité.

Jaké byly ohlasy?
Vím, že chutnalo. Tak jsem rád.

Kolik lidí připravovalo večeři pro hlavu státu?
Na směně nás bylo celkem dvanáct. S přípravami některých jídel jsme ale začali už o den dřív. Třeba svíčková, ta aby byla správně odleželá, tak je lepší ji vařit den předem.

Jakou kuchyni preferujete vy?
Rozhodně českou. To je moje oblíbená kuchyně.

Které české jídlo máte nejraději?
Knedlo, vepřo, zelo.

Troufnete si zhodnotit, který pokrm zvládáte připravit nejlíp?
To se nedá takhle říct. Člověk musí umět dobře všechno, ale nejraději vařím jednoduchá jídla z jednoho hrnce. Guláš nebo polévky.

Před třemi lety nahradil původní Gomel nový hotel Clarion. Vy už tu pracujete devět let, řekněte, co nového nabízí Clarion Congress Hotel?
Hvězdiček má současný hotel stejně jako původní Gomel, ale nabízí mnohem modernější vybavení a také větší kongresové prostory. Od toho se odvíjí i pestrost práce, připravujeme menu nejen pro hotelové hosty, ale vymýšlíme na míru i skladbu cateringu pro různé konference a akce, kde vaříme najednou až pro 650 lidí.

Jak často v hotelu obměňujete jídelníček?
Co se týče sezonních záležitostí, tak je to každý měsíc. V restauraci Benada jídelníček pravidelně obohacujeme o speciality podle našeho gastronomického kalendáře, v pivnici s nabídkou jídel pracujeme každého půl roku.

Na jaké kuchyně se tu specializujete?
V restauraci Benada vaříme klasickou českou kuchyni, v samotném hotelu se orientujeme spíše na mezinárodní kuchyni.

Jak to funguje, když vymýšlíte nové menu?
Sám mám šéfa, pochopitelně. Ten sídlí v Praze. To je šéfkuchař celé sítě hotelů. A my máme nastavený systém právě měsíčního gastronomického kalendáře, tedy sezonní nabídky podle surovin, které jsou zrovna dostupné. Teď jsou třeba jahody a bylinky a podle toho já se orientuji. Zařadím na jídelní lístek předkrm, který obsahuje jahody.

Hledáte někde inspiraci?
Samozřejmě. Většinou se inspiruji na internetu. Prohlédnu, sonduju, co se mi líbí a nelíbí. Různě to měním podle sebe.

Co říkáte na českou kuchyni v dnešní době? Opouštíme ji, nebo je stále tou hlavní kuchyní v našich domácnostech?
Já bych řekl, že nemizí. Tam, kde se dobře vaří, tam česká kuchyně nemizí. Je ale třeba s ní pracovat. Hodně se třeba odlehčuje. Už se nepoužívá sádlo a když, tak v menším množství. Nahrazuje se rostlinným olejem.

Když jdete na jídlo do jiné restaurace, hodnotíte to jako profesionál, nebo si jdete oběd či večeři užít?
Určitě na to koukám, to je taková profesní deformace člověka. Nehledám ale chyby. A že bych dělal nějak dusno, to už vůbec ne. Chodím tam, kde už ze zkušenosti vím, že je to tam dobré. Dám si jídlo, sním ho a jdu.

Kde podle vás vaří dobře?
Přece vás nebudu posílat ke konkurenci. (Smích)

Ochutnáváte i jinou kuchyni?
Jistě. Člověk musí experimentovat. Rád bych třeba ochutnal originální asijskou kuchyni. Mám na mysli třeba indonéskou kuchyni. Tam jsem nebyl a rád bych se tam podíval.

Co máte na vaší profesi nejraději?
Tu rozmanitost. Nikdy nevíte, jak to dopadne. Většinou tedy dobře. I tak je ale práce různorodá.

Kdy míváte pocit dobře odvedené práce?
Třeba zrovna teď, když odjel pan prezident po třech dnech a byl spokojený.

Máte někoho, komu byste rád uvařil, nebo koho byste při této příležitosti rád potkal?
Asi ne. Já beru všechny zákazníky stejně. Pro všechny se snažím uvařit to nejlepší.

Na co byste čtenáře k vám do hotelu pozval?
Čtenáři by si rozhodně neměli nechat ujít naši pečenou kachnu, žebra, svíčkovou nebo guláš.