Špitály se je tak stále častěji snaží ulovit už během studií na lékařských fakultách. A nabízejí jim celkem velkorysá stipendia, pokud po promoci zamíří zrovna k nim.

Činí tak více než třetina nemocnic v krajích, vyplývá z ankety regionálních redakcí Deníku.
Konkrétně z 85 zdravotnických zařízení, která na dotazy odpověděla, jich 37 stipendia poskytuje. A dalších devět to plánuje či alespoň zvažuje.

I SEDM TISÍC MĚSÍČNĚ
Nejčastěji si adepti lékařského povolání mohou při studiu přilepšit v předposledních a posledních ročnících studia. Částky posílané nemocnicemi se pohybují od 2,5 tisíce korun měsíčně po sedm tisíc.

„Medikům je doporučeno vyplácet stipendia ve výši pět tisíc," říká například Jiří Kokoška, mluvčí Zdravotnického holdingu Plzeňského kraje, který zastřešuje šest nemocnic. „Skutečná výše může být nižší nebo klidně i vyšší dle rozhodnutí vedení na základě toho, jak nemocnice daného medika potřebuje a jaké podmínky nástupu s ním domluví."

Celkové částky, které studenti získají, tak často přesahují stotisícovou hranici.

ČTYŘI ROKY „ROBOTY"
Výplata peněz má jednu zásadní podmínku: budoucí lékaři se musejí „upsat", že v nemocnici stráví po promoci několik let. Nejčastěji tři až čtyři.

Jak se daří studenty získávat? Mezi nejúspěšnější „náboráře" patří nemocnice na Ústecku. Do nich nastoupilo už 110 lékařů, kteří předtím během studia dostávali peníze od nadačního fondu zastřešující společnosti Krajská zdravotní.

Ten ostatně patří k nejštědřejším v republice: studenti od něj mohou získat na stipendiu celkem až 157,5 tisíce korun.

Ostatní nemocnice zatím tak vysoká čísla získaných studentů nevykazují. Většinou se jim podařilo „ulovit" dva až tři mediky. Je ale nutné poznamenat, že velká část zdravotnických zařízení začala stipendia poskytovat teprve v nedávné době.

Platy lékařů.Zdroj: Deník

Získat čerstvé absolventy je totiž čím dál náročnější, často se nechají nalákat na nabídku ze zahraničí. Česká lékařská komora spočítala, že do ciziny odešlo už 559 doktorů, z toho 360 hned po promoci.

NEJEN PRO MEDIKY
V nemocnicích v regionech přitom nechybí jen lékaři, často se nedostávají i farmaceuti, zdravotní sestry či asistenti.

I ti tak mohou dosáhnout na stipendia – nicméně už o tisícikoruny měsíčně nižší.

Například českokrumlovská nemocnice láká studentky oboru všeobecná zdravotní sestra na čtyři tisíce korun měsíčně, budoucím zdravotním asistentům platí dva tisíce.

A CO BYT, DOKTORE?
A pokud se čerstvým absolventům nepodařilo dosáhnout na peníze během studia, mají šanci na slušnou částku i po promoci.

Řada zdravotnických zařízení nabízí takzvané náborové příspěvky. Třeba v nemocnicích Karlovarského kraje jde až o 150 tisíc korun u doktorů a až 50 tisíc u dalších profesí.

Jako další benefity nabízejí špitály také pomoc při získání bytu ve městě či místa na ubytovně přímo v areálu. Některé nemocnice rovnou nabízejí i bydlení zdarma. (alx, zpd)

Počty lékařů. Zdroj: Deník

Nemocnice si své budoucí zaměstnance vyhlížejí už na školách

Jižní Čechy – Stipendia, náborové příspěvky i pomoc s hledáním bydlení, zaměstnání partnera a další výhody. Tak se snaží získat absolventy medicíny jihočeské nemocnice.

Například v jindřichohradecké nemocnici je podle jejího ředitele Miroslava Janovského základní strategií pro získávání mladých lékařů vytváření vhodných pracovních podmínek. „Spočívají hlavně v minimalizaci přesčasové práce, čerpání náhradního volna, získávání potřebné kvalifikace pro výkon příslušné odbornosti a v neposlední řadě i v dobrých nadprůměrných výdělcích lékařů. Naše snaha o získávání nových lékařů je podpořena dobrou spoluprací s Městským úřadem v Jindřichově Hradci při zajišťování bydlení pro tyto lékaře," vyjmenovává ředitel.

Dokonce plný stav lékařského personálu má v současnosti českokrumlovská nemocnice. I ona si své zaměstnance snaží předcházet řadou výhod. „Patří mezi ně mimo jiné náborový příspěvek v některých odbornostech, možnost ubytování, podpora dalšího vzdělávání i pomoc se zaměstnáním partnera či partnerky," zmiňuje předseda představenstva Jaroslav Šíma.

O nástupu do zaměstnání právě v tomto zdravotnickém zařízení mohou mít jasno mladí zdravotníci už na škole. Pokud se student, a nemusí jít jen o mediky, zaváže po určitou dobu v nemocnici pracovat, může získat i stipendium. Krumlovská nemocnice tak od letoška podporuje i studenty farmaceutických fakult a středních i vyšších zdravotnických škol.

Náborový příspěvek 25 – 30 tisíc nabízí nově příchozím lékařům táborská nemocnice. K nabízeným výhodám patří i plně hrazené specializační studium.

Jako osvědčená metoda oslovení budoucích zaměstnanců se ukázala také akce Medik roku. Právě táborská nemocnice bude hostit její už třetí ročník. Soutěží při ní medici 4. – 6. ročníků lékařských fakult z celé republiky a Slovenska s cílem propagovat jihočeské nemocnice a tím nabídnout budoucím lékařům uplatnění právě v jedné z jihočeských nemocnic.

A co sestřičky?
Pozadu nezůstávají nemocnice ani ve snaze oslovit budoucí sestřičky. Například studenti Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity mají v rozvrhu mnoho hodin odborné praxe, takže jsou v kontaktu s nemocnicemi stále a často se stává, že už během studia si najdou oddělení, které jim nejvíc vyhovuje a kam po škole nastoupí. Nebo si je při praxi vyhlédnou například vrchní sestry a nabídnou jim zaměstnání. Kontakt mezi nemocnicemi a fakultou se prohlubuje i díky pravidelným akcím, například loni na jaře přijeli zástupci všech jihočeských nemocnic přímo na fakultu, která pro ně uspořádala workshop nazvaný Den sester. Každá nemocnice dostala vlastní prostor, aby se studentům představila, a zájemci se mohli na cokoli zeptat.

Zejména ředitelé menších nemocnic v jižních Čechách byli za tuto akci velmi vděčni, proto předpokládáme, že ji zopakujeme i letos," říká proděkanka ZSF JU Ivana Chloubová.

Skvělou příležitostí seznámit se s prostředím jihočeských nemocnic je také soutěž v odborných znalostech a dovednostech Jihočeská sestřička. Absolutními vítězi prvního ročníku v prachatické nemocnici a také loni v Českém Krumlově se stala družstva Zdravotně sociální fakulty JU. Studentky ZSF JU získaly rozhodující body právě za svoji schopnost skvěle pracovat v týmu a dobře mezi sebou komunikovat, rychle vyhodnotit situaci a efektivně si rozdělit úkoly. Slavnostní vyhlášení soutěže Jihočeská sestřička bývá pro studenty společenskou událostí, během níž pak ředitelé, hlavní sestry i další lidé z vedení nemocnic přicházejí za nejúspěšnějšími soutěžícími s nabídkami práce. (der)