Jiří Mádl, herec, rodák z Českých Budějovic:
"Jsem ohromně zklamán, ale nepřekvapuje mě to. Teď je naším úkolem, myslím příznivců Karla Schwarzenberga, najít za těch pět let člověka, který to tu dá dohromady. Napadají mě jména jako Šimon Pánek a Tomáš Sedláček. Nebo lidé jim podobní."

František Sehnal, vědec, celosvětlově uznávaný entomolog, který působí na Biologickém centru AVČR v Č. Budějovicích:
"Od Miloše Zemana si slibuji, že bude vstřícnější k Evropské unii narozdíl od Václava Klause, který nám svým odmítavým postojem k Evropě značně uškodil. Přál bych si, aby Zeman neurážel lidi, což mnohdy úplně zbytečně dělá, a také aby měl lepší vztah k ochraně přírody."

Antonín Chu, vietnamský soudní překladatel, který žije v Českých Budějovicích:
"Výsledek jsem trochu očekával. Myslím, že Miloš Zeman bude podobný prezident jako Václav Klaus, jen bude možná více vidět na veřejnosti. Volby jsem podrobně sledoval, ale odpoledne jsem byl ve fitness centru, abych tu nejnapínavější část neviděl."

Marie Paukejová, někdejší českobudějovická zastupitelka:
"Já Miloše Zemana velice dobře znám, protože začínal politickou kariéru jako poslanec za jižní Čechy. Snad si ho lidé zaslouží. Jsem ráda, že nepodlehli tlaku médií i mimo ně a jsem ráda, že se Miloš Zeman stane českým prezidentem."

Aleš Trdla, hudební producent z Českých Budějovic:
„Jsem nadmíru spokojen. Upřímně řeknu, že jsem byl dojatý, protože jsem opravdu nechtěl, aby se stal Karel Schwarzenberg prezidentem. Mně vadí i jako ministr zahraničí. Je sice inteligentní a všechno, ale nemůže dělat prezidenta, když tu čtyřicet let nežil, podobný názor mám i na Jana Švejnara. Vadí mi i to, že Schwarzenberg nemluví zcela správně česky a já jsem na tu češtinu hodně háklivý. Jasně ho pohřbila ta věc s Benešovými dekrety. I kdyby jen z taktických důvodů, jako politik k nim měl raději mlče. Také mě naštval volební tým poraženého. Poslali mi v kampani sms, že jde o hodně a ať podpořím Karla Schwarzenberga. V sobotu ve 14.15 mi poslali další sms, že děkují za podporu a že s nimi mohu slavit vítězství. To je tak sprostá nadutost, že děkují, že jsem ho podpořil, i když jsem mu nedal hlas, a ať s nimi slavím, že mě to úplně vytočilo."

Vladimíra Konvalinková, Český Krumlov, výtvarnice:
"Jsem z výsledku voleb zklamaná. Co můžeme od nového prezidenta očekávat? To raději nechci ani komentovat. Volila jsem Karla Schwarzenberga. Od toho bych čekala určitou naději."

Juraj Horváth, Tábor, grafik a nakladatel:
"Nic dobrého od Miloše Zemana nečekám, ale bylo by hezké, kdyby byl alespoň trochu více proevropský než Václav Klaus. Výhru Zemana vnímám tak, že voliči toho budou brzy litovat. Zeman je pouze technolog moci. To, co předvedl v posledních dnech před druhým kolem, ani nevím, jestli myslel vážně."

Zdeněk Flídr, Tábor, filmový režisér:
"Zeman je českým prezidentem. Ať je jaký je, stal se jím. Ukázalo se, že vsadit v kampani na oslovování Karle nebo pan kníže na lidi nepůsobí. Mně to připadalo hodně familiární a hospodský, a kníže nevhodné, protože šlechtické tituly byly Masarykem zrušeny. Já jsem teď  v očekávání, mám k Miloši Zemanovi hodně výhrad, ale nazývá věci pravým jménem a zatím neřekl, že by chtěl dělat něco špatného. Když udělá to, co slíbil, budu rád."

Bryce Belcher, občan USA žijící v Českém Krumlově:
"Co čekám od Miloše Zemana na postu prezidenta? Ostudu. Myslím, že český národ zrovna prožívá hlubokou duševní krizi, ale neví o tom, není si toho vědom. Koneckonců je to ale jenom dobře. Protože kdyby vyhrál Schwarzenberg, tak byste se z toho neprobrali. Osobně si myslím, že Zeman za pět let natolik znechutí obyčejné slušné lidi, že začne jakási mobilizace a že v příštích volbách to nebude jen tak tak těsný výsledek, ale lidé budou volit někoho jiného, lepšího. Jak se říká u nás, než se to může zlepšit, musí se to zhoršit. Na slušného prezidenta český lid v podstatě ještě není připraven. Zemanovo vítězství dokázalo, že v Čechách se negativní politika považuje za normální. Máte prezidenta, kterého si tedy zasloužíte."

Jiří Špiřík, Jindřichův Hradec, páter:
"Od budoucího prezidenta očekávám, že by měl sjednocovat a ne rozdělovat. K tomu by potřeboval „tři oříšky pro Popelku." První oříšek: Aby jako Václav Klaus upustil od svého ateismu a přehodnotil svůj postoj k církvi na pozitivní. Druhý oříšek: Aby využil svého charizmatu a ukázal lidem, že je možné začít znovu a lépe. Třetí oříšek: Aby svůj bonmot nepovyšoval nad pravdu."

Zdeněk Zunt, Písek, majitel firmy Progress:
"Výsledek prezidentských voleb je pro mě zklamáním. Vyhrál člověk, který není reprezentativní a České republice udělá v zahraničí ostudu. Nemyslím si, že sarkasmus, jedovatost a štiplavé poznámky patří ke vystupování slušného prezidenta. Nicméně respektuji, že je prezidentem České republiky. Očekávám od Miloše Zemana, že se pokusí zasahovat a měnit domácí politickou scénu. Otázkou je, jak se mu to povede a nakolik se dokáže odstřihnout od své minulosti, která je pro mě spojena s korupčními kauzami."

Tereza Budková, Sezimovo Ústí, modelka:
"S výsledkem bohužel spokojená nejsem. Mým kandidátem na post prezidenta jak v prvním, tak i ve druhém kole byl pan Schwarzenberg, který mne přesvědčil jak  svým vystupováním, tak svou lidskostí. Pan Zeman je bezpochyby inteligentní člověk, který je zběhlý v politice a souhlasím s některými jeho názory, ale nelíbí se mi jeho vystupování, jeho arogantnost a povyšování nad ostatní lidi. Zatím nevím, co od něho mohu očekávat."

Vladislav Burian, Jindřichův Hradec, archeolog:
"Očekávám, že by nový prezident mohl trochu změnit slovník. Nebere si servítky, chvílemi jsme se tomu mohli zasmát, naopak jindy to bylo již za hranou, urážlivé. Sice to k němu patří, ale prezident nereprezentuje jen svými vědomostmi, ale také vyjadřováním. Jak ho budou citovat světová média, mohla by podle toho pohlížet i na Českou republiku.Miloš Zeman se vyjadřoval také o tom, že by se chtěl zaměřit na potírání kmotrovství, největších zločinců. To se mi jako obyčejnému občanovi líbí a byl bych rád, kdyby právě ty závažné kauzy byly dořešeny. Pokud bude mít možnost s tím něco dělat, má u mě zelenou. Také se vyjádřil o tom, že bude prezidentem dolních deseti milionů. Pokud se mu bude dařit, budu doufat, že by mohl dohlédnout na to, aby doba nebyla ještě horší pro ty nízké nebo i střední vrstvy."

Vladimír Homola, Písek, ředitel ČSAD Autobusy:
"Tyto volby vyhráli mladí lidé, kteří se dokázali spojit a ukázali, že mají názor a není jim lhostejné kde a s kým žijí. Snad pro ně konečný výsledek nebude frustrující a budou se na dění v této zemi podílet i nadále. Změnu potřebujeme, lidé, kteří zde dělají politiku dvacet let, dokázali většinu společnosti znechutit. A pokud tato volba prezidenta vyprovokuje lidi k pozitivní aktivitě, bude to výborné. Vítězství Miloše Zemana snad posílí pravici v parlamentních a komunálních volbách, které považuji za zásadní. Doufám, že v té době už bez jejích současných lídrů, jejichž politice nerozumím a rozhodně ji nepodporuji.."

Miroslav Vondřička Strakonice, basketbalový trenér:
"Jsem sice zklamaný, ale pokud bych si něco mohl přát, tak aby Miloš Zeman svoji chytrost využil k tomu, abychom i jako národ byli chytřejší. Ale ne národ vychytralý. Jenomže chování pana Zemana je někdy spíše vyvýšené a bojím se, že bude pro mnoho lidí špatným vzorem. Miloš Zeman je velmi chytrý člověk, to nepopírám, ale jeho arogance je až moc velká. Změňte to, pane prezidente."

Monika Němcová, Dobrá Voda u Č. Budějovic, podnikatelka:
"Co čekám od nového prezidenta? V podstatě nic světoborného, vyjma bonmotů, které už známe. Čekám, zda se zasadí o změnu ústavy a bude razantněji prosazovat zájmy České republiky v Evropské unii. Na mezinárodním poli příliš příznivců nemá. Vzhledem ke své neurvalé prostořekosti a velké slabosti pro Rusko, což se ostatně dá pochopit i z toho, jací lidé jej obklopují. Byly to nicméně svobodné volby, kterými jsme všichni žili. Což je samo o sobě úžasné. Vybrali jsme si. Přestává legrace, začíná slivovice!"

Jaroslav Pouzar, České Budějovice, bývalý hokejový reprezentant:
"Jak to bylo na mapě červené, moc radost jsem neměl. Já volil jiného prezidenta. Je to všechno doleva, ale prezident nemá takové pravomoce, aby byl nějaký problém. Prezidenta máme, teď je důležité, aby se lidi zase dali po volbách dohromady."

Augustin Sobotovič, Lenora, pekařský mistr:
"Musím říci, že vyhrál ten lepší, ke kterému má více lidí důvěru. Mrzí mne ale, že ke druhému přišlo méně voličů. Je to špatně, lidé měli přijít a ať už by vyhrál kdokoli, bylo by to jedno, ale měli k volbám jít a vyjádřit se. Souhlasím s názorem Miloše Zemana, který řekl v jedné z televizních debat, že by byl pro to, aby existovala povinná volební povinnost pro všechny občany, kteří jsou způsobilý k právním úkonům, alespoň v takových případech, jako je volba hlavy státu. Pozitivní je, že přišlo hodně mladých lidí. Je důležité, aby se mladí naučili zacházet a strávit demokracii a všichni abychom se naučili uznat vítěze a respektovat názor druhého, ať je jakýkoliv. Nový prezident to nebude mít  jednoduché, aby sjednotil Českou republiku. Bude muset umět naslouchat jak svým příznivcům, tak odpůrcům a kritikům. Miloš Zeman, myslím si, bude muset poněkud změnit rejstřík některých svých výrazů a trochu se přizpůsobit, zejména co se týká reprezentace naší republiky v zahraničí."

Pavel Babka, Husinec, fotbalový trenér:
"Očekávám, že Miloš Zeman přežije své funkční období, aby stát nemusel platit nové volby a případný státní pohřeb. Ani jednoho kandidáta jsem nemohl volit s čistým svědomím, proto jsem druhé kolo voleb vynechal, mimo jiné i z důvodu velice špatně vedené kampaně obou kandidátů."

Luboš Peterka, Radomyšl, starosta obce:
"Očekávám, že Miloš Zeman bude dobrým českým prezidentem po všech stránkách a že uklidní českou politickou scénu. Z té je totiž nervózní skoro každý obyčejný člověk v této zemi. K volbám bych řekl, že jsem z přímé volby nadšený, protože lidé konečně pochopili význam voleb a to, že sedět doma a nadávat, nestačí. O politiku tady celkově zájem moc není, ale účast u prezidentských voleb dává tušit, že se může nezájem změnit."

Karel Vácha, Hluboká nad Vltavou, bývalý fotbalový reprezentant:
"Volby prezidenta dopadly tak, jak si přála většina českých voličů. Kampaň byla provázena dost velkými rozpory mezi oběma kandidáty, člověk se musel přiklonit na tu, nebo na druhou stranu. Způsobilo to nepříjemnou atmosféru i mezi známými. Společnost byla najednou rozdělená, věřím, že po volbě se to urovná, že všichni budou respektovat nového prezidenta, že mezi lidmi budou lepší vztahy."