Velkolepá podívaná se naskytla v pátek přesně v poledne lidem na náměstí Přemysla Otakara II. v Českých Budějovicích. Téměř 200 párů tu naráz tančilo čtverylku. Jihočeská metropole se tak připojila k unikátnímu projektu, kterým již od roku 2002 žije řada evropských měst. Letos byl navíc zřejmě překonán rekord v počtu účastníků.

Samotnému tanci předcházela dlouhá příprava. Hlavní organizátor a taneční mistr Jan Fíla několik týdnů navštěvoval budějovické školy a učil žáky čtverylku. Včera pak od rána proměňoval náměstí v obří parket. Bylo tu potřeba například nakreslit značky pro jednotlivé taneční páry. „Odměřujeme to tak, aby páry měly mezi sebou dva metry a proti sobě 2,5 metru. Bude se stát ve čtyřech kolonách," popisoval.

Jako jedni z prvních dorazili na místo žáci z malotřídky v Zahájí, nejmladší účastníci akce. „Moje dcera chodila k panu Fílovi do tanečních a ten  nás proto oslovil. Nám se to zalíbilo, řekli jsme to dětem a ony se hned samy začaly hlásit. Pořádáme totiž pravidelně školní plesy, takže jsou zvyklé tancovat," vysvětlila učitelka Jana Hrabincová.

Zdroj: Youtube


Zvláštní podle ní bylo, že jako první se hlásili chlapci. Postupně se ale v Zahájí pro akci nadchlo 20 dětí. „Jeden žák nám dokonce nečekaně onemocněl a tak holky narychlo doučily kroky jiného klučinu, abychom to panu Fílovi nezkazili," dodala Hrabincová.

Mezi nejmenšími účastníky byl například jedenáctiletý Matěj Suchý. Ten přiznal, že má z veřejného tančení trému. „Jsem trochu nervózní, protože naučit se čtverylku bylo ze začátku docela těžké. Hlavně čtvrtý oddíl mi dal zabrat, ale jinak mě to baví," řekl.

Většinu párů tvořili žáci osmých a devátých tříd. Patřila mezi ně i Jaroslava Koubová. „Když jsme se o akci dozvěděli, tak nám to připadalo dost ulítlé, protože my takové věci opravdu netančíme. Na první zkoušce to také vypadalo divně, ale pak se nám to zalíbilo," vzpomínala.

Se svými spolužáky absolvovala čtyři hodinové tréninky. To je totiž podle Jana Fíly minimální čas, který je potřeba ke zvládnutí čtverylky.

Zapojilo se i několik seniorů. Nejstarší tanečnicí byla pětasedmdesátiletá Ludmila Suchá. „Vůbec jsem neváhala, jestli do toho jít, je to báječné. Jen když se to dozvěděli členové rodiny, tak se pokřižovali a řekli: Babičko, čím nás chceš ještě překvapit," smála se.

Kroky čtverylky podle ní nejsou náročné, stačí, když si je člověk párkrát zopakuje. Navíc měla taneční sestavu nahranou na videu, takže se připravovala i doma. Podobně nadšená byla z akce také devětašedesátiletá Jana Tobková. „Pořád se na to cítíme a těšíme se. Jen doufám, že nás odtud neodvezou rovnou k doktorovi," komentovala s úsměvem.

Tanečníci si čtverylku na náměstí dvakrát nanečisto vyzkoušeli. Úderem dvanácté pak začali tančit na skladbu Johana Strause stejně jako lidé v mnoha dalších evropských městech. Jan Fíla byl s výkonem Jihočechů spokojený. „Myslím, že to bylo úplně super. Všichni to zvládli perfektně, lépe než na trénincích," reagoval. Příští rok by tedy akci rád zopakoval. Dokonce věří, že se sejde ještě více lidí.